(UŽIVO) RAT U UKRAJINI: Kijev potrošio sav budžet i sad tretira EU kao kravu muzaru

U TOKU je 240. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Kijev traži milijarde evra mesečno od EU

Ukrajina je obavestila EU da joj je na mesečnom nivou od Brisela i Vašingtona potrebno 3-4 milijarde evra za osnovne potrebe, odnosno da Unija treba da izdvoji 1,5 milijardi dolara mesečno, odnosno da u toku naredne godine finansijska pomoć EU treba da iznosi 18 milijardi evra, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona je dodala da pomoć u obnovi Ukrajine mora biti koordinisana sa procesom reformi.

Drugi pišu

Kako se navodi, u ukrajinskom parlamentu su saopštili su već potrošili čitav godišnji budžet zemlje.

Eksplozije u Kijevskoj oblasti

Ukrajinski mediji javljaju o eksplozijama u Kijevskoj oblasti.

Upozorenje o vazdušnoj opasnosti objavljeno ranije u Kijevu, Nikolajevskoj i Kirovogradskoj oblasti Ukrajine, javile su lokalne vlasti.

Putin ima podršku od 77 odsto 

Delatnost ruskog predsednika Vladimira Putina odobrava 77 odsto Rusa, veruje mu više od 80 odsto građana, pokazuju rezultati ankete koju je sprovela agencija za istraživanje javnog mnjenja VCIOM.

Istraživanje pokazuje da 14 odsto stanovništva ne odobrava rad predsednika.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije

Oružane snage Ruske Federacije intenzivnom artiljerijskom vatrom zaustavile su ofanzivu ukrajinskih trupa u LNR i DNR. U području Krasnog Limana osujećen je pokušaj dve ukrajinske motorizovane pešadijske čete da pređu reku Žerebec kod Novovodjanova (LNR) i Torskog (DNR). Ubijeno 25 ukrajinskih vojnika, saopšteno je na Brifingu Ministarstva odbrane Rusije.

Navedeno je i sledeće: 

– U delu fronta od Nikolajeva do Krivog Roga oko 20 ukrajinskih diverzantsko-izviđačkih grupa pokušalo je da prodre u pozadinu ruske vojske. Operacija je doživela neuspeh. Tom prilikom likvidirano je više od 120 ukrajinskih vojnika, dok je uništeno šest oklopnih vozila;- U području Nova Kamenka, Hersonska oblast, uništen je hangar sa ukrajinskom vojnom opremom strane proizvodnje. – Ruske trupe osujetile su dva pokušaja ofanzive Oružanih snaga Ukrajine u Hersonskoj oblasti;
– Oružane snage Rusije su nakon serije napada potisnule jedinice Oružanih snaga Ukrajine na prvobitne položaje u pravcu Zaporožja;
– Strani plaćenici su bili mete napada ruske vojske u osam privremenih baza u Ukrajini.

Erdogan: „Putin je sada mnogo mekši i otvoreniji za pregovore“

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će uskoro razgovarati telefonom sa predsednicima Rusije i Ukrajine, Vladimirom Putinom i Vladimirom Zelenskim.

– Video sam da je gospodin Putin sada mnogo mekši i otvoreniji za pregovore sa Kijevom nego ranije. Videćemo do čega to može dovesti tokom telefonske diplomatije koju ćemo voditi narednih dana kada ćemo saslušati oba lidera – rekao je Erdogan novinarima u avionu prilikom povratka iz Azerbejdžana.

Ankara ne gubi nadu u to da će organizovati sastanak Putina i Zelenskog.

Iran poziva svoje građane da napuste Ukrajinu

Ministarstvo inostranih poslova Irana pozvalo je svoje građane da se uzdrže od putovanja u Ukrajini i moli Irance koji se tamo nalaze da napuste zemlju.

Ranije su Kina, Egipat, Indija, Mađarska, Kirgistan, Uzbekistan, Turkmenistan i nekoliko drugih država pozvali svoje građane da napuste Ukrajinu.

Novinari poginuli u Hersonu

Dvojica radnika Televizije „Tavrija“ iz Hersonske oblasti poginula su u raketnom napadu na prelaz, saopštile su lokalne vlasti.

Na fotografiji je njihov automobil, koji se našao pod vatrom.

U Harkovu serija eksplozija

U Harkovu, koji je pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine, odjeknula je serija eksplozija, na snazi je uzbuna za vazdušnu opasnost, prenose očevici, piše Sputnjik.

Gradonačelnik Harkova rekao je da su udari izvršeni na jedno od gradskih preduzeća.

Prema preliminarnim informacijama, pogođena je administrativno-proizvodna zgrada. Ima oštećenja.

Četvoro poginulih u raketnom napadu na Herson

Broj poginulih u ukrajinskom raketnom napadu na civilni prelaz u Hersonu porastao je na 4, saopštili su lokalni zvaničnici.

Podsećamo da je ukrajinska vojska sinoć ispalila 12 raketa „himars“ na jedan prelaz za civile u Hersonu odmah pored Antonovskog mosta.

Zelenski: Rusija hoće da uništi branu u Hersonskoj oblasti

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski optužio je Rusiju da planira da uništi branu hidroelektrane u Hersonskoj oblasti, gde ukrajinski vojnici stalno napreduju, prenosi Gardijan.

Zelenski je u četvrtak uveče optužio Moskvu da je minirala važnu branu na reci Dnjepar u regionu Hersona, kao i obližnju hidroelektranu.

On je naveo da ovim napadom ruske trupe mogu da unište, između ostalog, čak i snabdevanja Krima vodom iz reke Dnjepar, pošto će „u slučaju uništenja brane HE Kahovka, Severnokrimski kanal jednostavno nestati“.

– Takav napad na HE Kahovka značiće potpuno isto što i upotreba oružja za masovno uništenje – dodao je Zelenski.

Brana i hidroelektrana rade znatno smanjenim kapacitetom jer su to područje zauzele ruske snage u martu, a ukrajinske snage su oko 40 kilometara severno od brane, navodi Gardijan.

O promeni naziva vojne operacije u Ukrajini trenutno nema govora

O promeni naziva vojne operacije u Ukrajini trenutno nema govora, rekao je u intervjuu za „Izvestija“ bivši stalni predstavnik Ruske Federacije pri EU Vladimir Čižov koji je 27. septembra imenovan na mesto senatora.

– FSB je već izašao sa relevantnim informacijama. Mislim da to nije direktno povezano sa određivanjem prirode i pravnog statusa operacije. Za sada nije u planu promena karaktera operacije – rekao je on, odgovarajući na pitanje da li je teroristički napad na Krimski most doveo do promene prirode specijalne operacije.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare