TURSKA LANSIRALA SOPSTVENI BALISTIČKI PROJEKTIL: Tajfun pogodio cilj na 560 kilometara, Grci tvrde da Erdogan želi domet od 2.500!

Turski zvaničnici su godinama tajno rade na razvoju raketnog sistema kratkog dometa, a u utorak ujutro jedna od njihovih tajni prikazana na nacionalnoj televiziji.

Snimak nove rakete nazvane Tajfun tokom probnog lansiranja iz crnomorskog grada Rize je navodno procureo, i posle prikazivanja naširoko komentarisan u turskim i međunarodnim medijima.

Novi sistem je razvio Roketsan, državni proizvođač oružja, a test je pokazao da je sposoban da pogodi mete na udaljenosti većoj od 500 km za 456 sekundi.

Dok su ljudi na turskim društvenim mrežama bili zauzeti slavljenjem uspešne probe projektila, i postavljanjem pitanja da li bi mogao biti dovoljan za gađanje susedne Grčke, turski zvaničnici su bili u panici tražeći izvor curenja informacija.

Mnogi u Turskoj i regionu veruju da je Ankara planirala da uskoro objavi proizvodnju rakete Tajfun i da je snimak bio deo PR napora, ali neki izvori tvrde da je snimak slučajno procurio.

Iako ne postoji međunarodni sporazum koji zabranjuje programe razvoja balističkih projektila, Turska je oprezna kada je u pitanju otkrivanje informacija o svojim kapacitetima za proizvodnju oružja.

U zemlji su ranije razvijene dve druge rakete, Iildirim (Grom) i Bora (Oluja), koje imaju domet od 150 km, odnosno 280 km.

Ankara iz opreza ne otkriva testove raketa koje imaju domet od 300 km ili više.

Vest o Tajfunu je na kraju stigla i do grčkih medija, koji su opširno izveštavali o tome.

Govoreći za grčku televiziju ERT, penzionisani general Frangulis Fragos rekao je da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan naredio turskom odbrambenom sektoru da dizajnira projektil koji može da pređe 2.500 km.

„To bi Turskoj dalo mogućnost da kontroliše širi region i da igra ulogu regionalne sile“, rekao je on.

Penzionisani zvaničnik grčkog vazduhoplovstva Konstantinos Iatridis rekao je za grčki list Ta Nea da je Tajfunu potrebno da prođe mnoge testove da bi postao operativan.

„Prema ekspertima uključenim u izgradnju takvih sistema naoružanja, potrebno je najmanje sedam do osam godina da postanu operativno spremni“, dodao je on.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare