„TEŠKA BATINA“ KRUŽI NAD SRBIJOM Vučiću danas Kvinta uručuje vruć papir: Evo šta sve dosad znamo o tom PLANU ZA KOSOVO?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo bi danas da primi predstavnike Kvinte koji bi, kako se špekuliše, mogli da mu uruče plan za ubrzano rešavanje kosovskog pitanja.

Navodni detalji scenarija za sporazum Beograda i Prištine, koji su sačinili SAD i EU, procureli su juče u javnost putem medija „Albanian post“.

– Kad su prvi put došli kod mene predstavnici Šolca i Makrona, kao da sam znao, odbio sam da primim taj papir – rekao je Vučić sinoć na TV Prva.

Rekao je i da je Kvinta sada tražila hitan prijem, i da će se to dogoditi danas.

– Čekam da vidim šta će da mi dostave, jer su mi rekli da imaju nešto za mene – kazao je on.

Šta dosad znamo o planu SAD i EU za hitno rešavanje kosovskog pitanja?

U pomenutom tekstu „Albanian posta“ navedene su ključne stavke predloženog plana:

– Rok za prvu fazu dogovora je 24. februar, inače datum prve godišnjice početka ruske agresije na Ukrajinu

– Srbija za sada ne bi menjala Ustav

– Kosovo bi moralo da krene u formiranje ZSO

– ZSO bi bila garancija za srpsku zajednicu, ali bi bila deo zakonodavstva Kosova

– Međusobno priznanje ne bi bilo deo ove faze

– Ako se postigne dogovor, „nagrada“ je finansijski paket

– Ako dogovora ne bude, sledi „teška batina“ za onu stranu koja bi ometala dogovor

Ali, to nije jedina pretnja u navodnom planu, već je predviđen i mračni scenario za koji se ne navodi najpreciznije šta bi podrazumevao:

– Ukoliko strane odbiju da se dogovore o daljem scenariju i odbiju da započnu konkretno putovanje ka poslednjoj fazi konačnog pomirenja, međunarodni akteri su predvideli i alternativni scenario, gde bi proces preuzeli u potpunosti u svoje ruke

– Razlog za hitnost je to što „na godinu dana od rata u Ukrajini, zemlje saveznice planiraju da pokažu jedinstvo, spremnost i moć u podršci Ukrajini“ . Ovo će označiti prelazak na drugi nivo podrške Ukrajini

Šta na to kaže Vučić?

On je sinoć na TV Prva rekao da je iz papira koji su dosad dobijeni jasno da će biti vrlo teško za Srbiju.

– Čekam da vidim šta će (predstavnici Kvinte) da mi dostave. Nadam se da nije ovo iz „Albanian posta“ – rekao je Vučić.

Šta na to kažu kosovski Albanci

Kada su u pitanu kosovski Albanci, za njih je jedino rešenje međusobno priznanje i poštovanje suvereniteta Kosova od strane Srbije. Međutim, besni su na prištinskog premijera Aljbina Kurtija koji, kako navode, nije transparentan i koga optužuju da ruši njihove veze sa SAD. 

Kurti je, inače, za danas zakazao sastanak sa predstavnicima parlamentarnih stranaka u prištinskoj skupštini, kako bi ih obavestio o razgovorima koji je imao sa izaslanikom SAD Gabrijelom Eskobarom, ali i ostalim stvarima u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine. 

Međutim, kako sada stvari stoje, malo ko će se odazvati, jer je, kako kažu, mesto za takve razgovore skupština, a ne kancelarije“, a navode i da će vlada pasti ukoliko ne prihvati predlog Amerike.

Šta na to kažu stručnjaci

Karijerni diplomata Ognjen Pribićević, pak, navodi da nije realno da se problem Kosova reši u nekoliko nedelja, „jer se to pitanje rešava već nekoliko decenija“.

– Može se raspravljati o modelima rešavanja tog pitanja, ali su građani Srbije, kao i vlast i opozicija, saglasni da je Kosovo deo teritorije Srbije. Nijedna zemlja se dobrovoljno ne odriče svoje teritorije, pa to neće učiniti ni Srbija.

Na pitanje da prokomentariše ideje da Srbija dopusti ulazak Kosova u sve međunarodne organizacije, Pribićević kaže da je ta podrška logična i da je jasno da Francuska i Nemačka ne donose samostalno odluke.

Nemački plan za ZSO u 17 tačaka

Prištinski mediji su, takođe juče, pod oznakom „ekskluzivno“ objavilj i jedan, kako navode, nemački dokument: nacrt kako će izgledati buduća Zajednica srpskih opština (ZSO). „Koha“ prenosi on ima 17 tačaka.

– Status pravnog lica za ZSO, statut kao najviši pravni akt

– Činiće je 10 opština

– Imaće grb i zastavu

– Imaće bankovni račun, moći će da se bavi finansijskim transakcijama i da poseduje imovinu

– Pun nadzor nad lokalnim ekonomskim razvojem, obrazovanjem, primarnom i sekundarnom zdravstvenom zaštitom, socijalnom zaštitom i urbanim i ruralnim planiranjem

– Imaće Skupštinu zajednice, predsednika, potpredsednika, savet, odbor i kancelariju za žalbe 

– Sve izmene i dopune statuta vrše se u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare