SALATA POBEDILA, LIZ TRAS OTIŠLA SA VLASTI, A FUNTA OJAČALA: Britanska valuta porasla u odnosu na dolar!

Britanska funta je porasla u odnosu na dolar ubrzo nakon što je britanska premijerka Liz Tras objavila da se povlači sa funkcije premijera. Funta je tako u četvrtak dostigla 1,13 dolara.

Jedan analitičar je za Bi-Bi-Si rekao da je ta vest „rasterećena“ investitorima, iako je poslovni svet i dalje neizvestan. Sledi čekanje da se vidi koliko će brzo i na koji način novi premijer ili premijer delovati da povrati poverenje u privredu.

Njegove nevolje su počele sredinom septembra nakon najave plana za smanjenje poreza, što je izazvalo šok na finansijskim tržištima i srušilo vrednost funte.

Kako prenosi Telegraf, vrednost funte je porasla i zbog najave Rišija Sunaka da će se „skoro“ definitivno kandidovati za mesto premijera. Sunak, koji je inače upozoravao na gore pomenuti poreski plan, pobedio je Trusa u borbi za naslednika Džonsona.

Premijerka Liz Tras napušta sedište britanske vlade posle šest nedelja Kao što je poznato, Trusova je nasledila Džonsona na čelu britanske vlade i stranke, koji je u julu podneo ostavku uoči brojnih skandala i nakon što ga je napustilo više kolega.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare