„POLAKO S TIM BATINAMA!“ Milovan Drecun: Traže da prihvatimo realnost, za nas je to rezolucija 1244 po kojoj Kosovo NIJE NEZAVISNO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Vođen je važan razgovor o svim aktuelnim dešavanjima i otvorenim pitanjima u dijalogu Beograda i Prištine uz insistiranje na punoj primeni do sada postignutih sporazuma, kao i međunarodnog prava.

Predsednik Vučić rekao je da je zapadnim silama stalo da reše KiM što pre jer se sve češće pozivaju na kosovski presedan. Albanci treba prvo da ispune ono što je predviđeno prvim sporazumom, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

Najmoćnije zapadne zemlje po svaku cenu pokušavaju da iznude sporazum Beograda i Prištine pre navršetka godinu dana od početka sukoba u Ukrajini, pa se tako maltene ultimativno traži da se prva faza pregovora završi do 24. februara naredne godine, kada je i tačno godinu dana od početka ruske invazije!

Scenario sporazuma koji su pripremile EU i SAD, kako navodno predviđa tajni dokument koji su juče obelodanili albanski mediji, predviđa i formiranje Zajednice srpskih opština, ali bez dvojnih nadležnosti, kao i bez menjanja Ustava ni Srbije, ni Kosova.

Gost jutarnjeg programa Kurir TV bio je Milovan Drecun, predsednik Odbora za KiM Skupštine Srbije.

– Polako s tim batinama, ona ima dva kraja. Ne u smislu da će udariti nekog već u smislu posledica koje može da snosi onaj koji batinom preti. Imamo situaciju koja je nastala ratom u Ukrajini, pa je kosovsko pitanje postalo. Imamo nemačko-francuski predlog, koji je u stvari zahtev da se to pitanje brzo reši. A svima je jasno da je pitanje složeno i da se mora rešavati polako – kaže Drecun, prenosi Kurir.

Dodaje i da je kosovsko pitanje u prethodnom periodu menjalo svoj smisao:

– Do pre 20 godina zapad je kosovsko pitanje smatrao rešenim. Sad su stavili predlog na sto verujući da će pritisnuti srpski narod, a na to smo najosetljiviji. Imamo pritisak u Republici Srpskoj, imamo i Savet Evrope gde Kosovo želi da se učlani. Računali su da će se Srbija uplašiti, ali kad je predsednik došao u Skupštinu jasno smo poručili da nećemo priznati nezavisnost Kosova u bilo kojoj formi. Realnost je rezolucija 1244 koja ne vidi Kosovo kao nezavisnu državu – smatra Drecun.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare