ERDOGAN PRIHVATIO PUTINOV PREDLOG: Turska će postati bazna stanica za izvoz ruskog gasa u Evropu!

Turska je na putu da postane bazna stanica za izvoz ruskog gasa u Evropu, objavio je Biznis insajder, pozivajući se na izjavu predsednika Redžepa Tajipa Erdogana!

Želja Rusije da Evropi direktno prodaje energente pretrpela je veliki udarac nakon sabotaža na gasovodima Severni tok.

Strategija Ankare

Rusiji su sad ostali gasovod Jamal, kojim se gas izvozi preko teritorije Ukrajine i koji je u funkciji uprkos ratnim dejstvima, kao i naftovod Družba, koji prolazi preko teritorije Poljske.

Turski predsednik Erdogan poručio je da će Turska raditi s Rusijom na stvaranju čvorišta za prirodni gas, prenela je turska agencija Anadolija.

Njegova izjava je usledila nedelju dana nakon što je ruski predsednik Putin ponudio Erdoganu da preusmeri isporuke prirodnog gasa u Evropu preko Turske. Ovaj predlog je iznenadio zvaničnike u Ankari i zatekao ih nespremne. Putin i Erdogan su se nakon toga sastali i turski lider je poručio 14. oktobra da će energetski zvaničnici dve zemlje odmah početi na izradi plana.

– Napravićemo hab sa ruskim gasom koji dolazi u Ukrajinu. Putin je poručio Evropi da može da uvozi prirodni gas iz Turske – rekao je Erdogan članovima vladajuće partije na sastanku u parlamentu, prenosi Kurir.

Zvanična Ankara zbog odličnog geografskog položaja dugo želi da postane takozvani energetski hab za dalji izvoz energenata. Energetsko zbližavanje Ankare i Moskve samo je logičan nastavak sve boljih pre svega trgovinskih odnosa između dve zemlje, a nakon što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu. Iako je Turska osudila rusku invaziju, nije uvela sankcije Rusiji. Preko gasovoda Severni tok 1 Rusija je izvozila oko 35 odsto evropskih potreba za gasom.

Smanjen izvoz

Rast tražnje doveo je do izgradnje i drugog gasovoda – Severni tok 2, koji nikad i nije pušten u rad. Izvoz energenata čini nešto preko petine ruskog BDP, zbog čega je izostanak priliva doveo do manjka novca u kasi, a koji je preko neophodan za finansiranje vojnih operacija u Ukrajini. Ruski izvoz gasa ove godine biće za oko 50 milijardi kubnih metara manji nego 2021, kada je iznosio oko 155 milijardi kubika, potvrdio je Aleksandar Novak, zamenik ruskog premijera.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare