STIŽE NOVO POSKUPLJENJE: Dodatni trošak od 1. Novembra, ali cene će se RAZLIKOVATI od grada do grada!

U novom Sasomange blogu otkrivamo vam u kojim gradovima Srbije je najviše poskupela zamena pneumatika i kako se kreću cene zimskih guma.

Prema zakonu o saobraćaju od 1. novembra obavezna je upotreba zimske auto-opreme, što podrazumeva da vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ako se na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica, a u obaveznu zimsku opremu spadaju četiri zimska pneumatika, odnosno zimske gume kod kojih dubina gazećeg sloja ne sme biti manja od četiri milimetra.

Beogradske cene guma za sada stagniraju

Radnici auto servisa kažu da je zakazivanje termina za promenu pneumatika već počelo, ali osim gužvi koje se uskoro očekuju, vulkanizeri očekuju i povećanje cena.

Povezani oglasi

  • Beograd

U Beogradu za sada nema većih promena u odnosu na prethodnu sezonu, pa u slučaju menjanja guma, što obuhvata demontažu letnjih, montažu zimskih i njihovo balansiranje, cena se kreće od 500 do 900 dinara po gumi, plus cena samih guma.

U glavnom gradu je izbor očekivano najveći i u zavisnosti od džepa kupca, zimske gume se mogu naći po ceni od 5.000 dinara po komadu, ali i za više od 40.000, koliko treba izdvojiti za modele koji se montiraju na terenska vozila.

U Vojvodini bez promena

Kada su u pitanju vojvođanski gradovi, vozači se obično opredeljuju za jeftinije modele i ne razmišljaju mnogo, no ako to već nije slučaj, treba dobro istražiti šta kupiti, naći najbolji odnos cene i kvalitata.

Povezani oglasi

  • Novi Sad, Podbara

Kada su u pitanju polovne gume za koje se mnogi odlučuju, njihova cena je, verovali ili ne, za oko 70 odsto jeftinija od novih, zavisno od starosti gume i dubina šare. Cena zamene gumaje od 2.500 do 6.000 dinara, što naravno zavisi od dimenzije, felne, gume, a kako kažu, za sada je neizvesno da li će biti poskupljenja guma na zimu.

U Nišu i Kragujevcu blago poskupljenje

Ukoliko se kupuju sve četiri nove zimske gume, to vlasnika vozila može koštati od 12.000 do 280.000 dinara, na šta treba dodati još od 3.000 dinara pa naviše za njihovu zamenu, što nije bio slučaj prethodne sezone kada ste u auto servisumogli da prođete za nekoliko stotina dinara jeftinije.

Oni koji se odluče za polovnu varijantu, sve četiri zimske gume mogu nabaviti i za 40 evra, kojima treba dodati još oko 1.500 dinara za njihovu zamenu.

Dosadašnja praksa pokazuje da kada počne sezona zimskih guma, mnoge Nišlije i Kragujevčani se odlučuju za kupovinu polovnih guma tvrdeći da „nema velike razlike“ i da su obično „kao nove“.

Povezani oglasi

  • Kragujevac
  • Niš

Dodatni trošak za Šapčane

Za razliku od do sada navedenih gradova, u odnosu na prošlu godinu, u Šapcu je cena pneumatika i usluga njihove zamene, poskupela za nekih 30 odsto, te se sada cena novih gumau šabačkim vulkanizerskim radnjama kreće po komadu od 5. 000 do 8.500 dinara, zavisno od marke i dimenzija, dok je zamena pneumatika od 400 do 1.000 dinara po točku.

U Užicu poskupljenje

Nova zimska guma Užičane će koštati od 4.000 do 17.000 dinara, u zavisnosti od dimenzija, kvaliteta i poizvođača, dok je polovna više od upola jeftinija. Ipak, radnici auto servisa navode da su u ovom gradu cene pneumatika za 10 do 15 odsto više nego u isto vreme prošle godine, ali moguće je da će se one nadalje menjati.

Prošlog meseca stigla nam je vest da su u Nemačkoj zimske gume poskupele za 21 odsto u odnosu na prošlu godinu, pa je sasvim moguće da će i u našim gradovima doći do novog udara na džep građana.

Povezani oglasi

  • Užice
  • Šabac

Sasomange je oglasnik za sve što tražiš u Srbiji. Oglašavanje na sajtu je potpuno besplatno. Iskoristi priliku da na jednostavan način zaradiš, kao i da pronađeš šta god da ti je potrebno.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare