OKUPACIJA TRAJALA SKORO 1.300 DANA: Beograd slavi godišnjicu oslobođenja u Drugom svetskom ratu

U Beogradu će danas biti obeležena 78. godišnjica oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu, u znak sećanja na 20. oktobar 1944. godine kada su završene višednevne borbe u kojima je poginulo više hiljada pripadnika Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ), sovjetske Crvene armije i civila, piše Kurir.

Državnu ceremoniju obeležavanja Dana oslobođenja Beograda predvodiće ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić koja će u 11 časova položiti venac na Groblju oslobodilaca Beograda a dva sata ranije, vence će na istom mestu položiti i delegacija pokreta Ne davimo Beograd.

Povodom te godišnjice, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u 11.30 u zgradi Predsedništva sa delegacijom SUBNOR a u 13.30 časova kod Spomenika sovjetskim pilotima na Avali, vence će položiti predstavnici vlade Srbije, grada Beograda i Vojske Srbije.

Beogradskom operacijom iz oktobra 1944. godine okončana je nemačka okupacija glavnog grada koja je trajala 1.287 dana, nakon čega je Beograd postao vojni, politički i administrativni centar nove, socijalističke Jugoslavije.

Prema različitim istorijskim izvorima, u borbama za Beograd poginulo je nešto manje od 3.000 boraca NOVJ i oko 1.000 crvenoarmejaca, dok je oko 14.500 vojnika ranjeno.

Nemačke snage imale su oko 15.000 poginulih i oko 9.000 zarobljenih.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare