ENERGETSKA TRAGEDIJA EU SVAKOG DANA POSTAJE SVE VEĆA: Države nemaju kontrolu nad sopstvenim zalihama gasa

ZEMLJE Evropske unije praktično nemaju kontrolu nad sopstvenim zalihama gasa, piše agencija Blumberg.

– Samo deset odsto gasa u skladištima od Italije do Holandije se nalazi pod neposrednom kontrolom vlasti – saopštila je agencija.

Ostalih 90 odsto zaliha pripada međunarodnim trgovinskim i energetskim kompanijama, koje mogu da prodaju gas po uvećanim cenama drugim zemljama, primetio je autor članka.

Drugi pišu

Prema izjavi eksperta, konsultanta kompanije „Vud Mek Kinzi“ (Wood Mackenzie) Grema Fridmena, reginalna gasna mreža mora da obezbedi isporuke gasa na međunarodnim tržištima. Pritom, u ovoj kriznoj situaciji sistem nije dokazao svoju praktičnu primenu, rekao je on.

On prognozira da bi u slučaju hladne zime zalihe mogle, već u martu, da budu niže od deset odsto i dodao da će mnogo toga zavisiti od surovosti zime.

Zapadne zemlje su se suočile sa povećanjem cena energenata i porastom inflacije zbog uvođenja sankcija protiv Moskve i težnji za ukidanje ruskog goriva. Usled povećanih cena goriva, pre svega gasa, industrija u Evropi je u velikoj meri izgubila konkurentsku prednost, što je uticalo i na druge sfere ekonomije. SAD i evropske države su se suočile sa rekordnom inflacijom.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare