DRVA, UGALJ, PELET, STRUJA ILI GAS? Ovo je detaljna računica koliko će nas ove zime koštati grejanje! Evo šta je NAJVIŠE POSKUPELO

Najjeftinije troškove za grejanje ove zimske sezone imaće domaćinstva koja se greju na gas, a najkuplje oni koji se zagrevaju grejnim telima i kotlovima na lož ulje, pogazala je redovna oktobarska računica Agencije za energetiku Srbije (AERS) o troškovima energije za grejanje.

Iz AERS napominju da je za grejanje prosečno izolovanog stambenog prostora od 60 kvadrata na 20 stepeni u toku 16 sati dnevno u celom stanu, 180 dana u grejnoj sezoni, potrebna je energija od oko 9.000 kWh (150 kWh/m2 je prosečna procenjena potrošnja za grejanje u Srbiji).

Pri analizi troškova energije za grejanje uzima se u obzir efikasnost uređaja koji se koriste.

Najniže troškove energije za grejanje, za navedene uslove, u grejnoj sezoni 2022/2023. (prema cenama iz prve polovine oktobra 2022.) imaće domaćinstva koja se greju korišćenjem prirodnog gasa, za šta će im biti potrebno 45.500 dinara.

Drva paprena

Grejanje korišćenjem drva u područjima Srbije u kojima se ono može nabaviti po nižim cenama (na primer 7.650 dinara po kubiku) i ukoliko domaćinstva imaju novije peći čija je efikasnost veća, npr. 65% će koštati 63.000 dinara, dok će značajno veće troškove, preko 104.000 dinara, imati domaćinstva koja koriste skuplje ogrevno drvo (sa cenom 10.700 dinara po kubiku) i imaju peći niže efikasnosti.

Nešto niži troškovi od 96.200 dinara će biti za domaćinstva koja koriste pelet, ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za ovo gorivo.

Troškovi grejanja na ugalj će iznositi od 71.900 do 77.700 dinara, zavisno od vrste uglja koji se koristi.

Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći imaće troškove od 64.400 dinara, ali samo ukoliko se isključivo koristi jeftinija noćna električna energija. Dopunjavanje peći korišćenjem skuplje električne energije samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za 40%, tako da oni iznose oko 88.580 dinara.

Ugalj najviše poskupeo

U odnosu na prethodnu godinu najviše 58% su porasla cena uglja Banovići. Cene ogrevnog drveta su porasle oko 50%, dok je cena peleta porasla za 34%. Cena propan butan gasa je viša za 25%, dok je cena cene lož ulja veća za 45%.

Najmanje su povećane cene prirodnog gasa – za oko 8%, dok je grejanje na struju, zavisno od načina grejanja skuplje za 10 do 15%.

Navedeni iznosi obuhvataju samo troškove nabavke energije, odnosno goriva, a ne obuhvataju investicione troškove (npr. nabavku peći i ugradnju instalacija centralnog grejanja) i troškove periodičnih pregleda i održavanja, navedeno je u saopštenju AERS.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare