SUĐENJE BELIVUKU I MESARU: ZDRAVKO PRETIO DA ĆE ZBOG DUGOVA NEKOME DA OTKINE GLAVU! Preneo ženi da polomi telefon pa nestao

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je nastavljeno suđenje Veljku Belivuku i ostalim optuženima za sedam ubistava i druga teška krivična dela.

Optuženi Marko Andrić završio je izlaganje, a sudija je odlučila da današnje suđenje bude prekinuto, nastavak je zakazan za sutra.

Pre njega, odbranu su izneli Marko Miljković, Miloš Budimir i ostali optuženi članovi kriminalnog klana.

13.10 – Optuženi Andrić o ubistvu Ljepoje

Za govornicu je izašao Marko Andrić iz Niša, optužen da je učestvovao u ubistvu Milana Ljepoje.

– Suočen sam sa velikom nepravdom. Hrabro sam prihvatio svoju sudbinu, časno ću da se branim – izjavio je optuženi Andrić tvrdeći da su njegovi telefonski razgovori prezentovani u javnosti „sečeni i montirani“.

– Apsurdno, tragično i komično, poput mantre sam se vrteo na televiziji. Ako vi prihvatite te razgovore, ja ću možda da se povučem i zaćutim, a možda ću i da nastavim borbu sa svojom advokaticom, zamolio bih Vas sudija, ako odlučite da prihvatite te razgovore da mi omogućite boravak u pritvoru Specijalnog suda. Bio sam u samici i bilo mi je dobro, sada sam u Centralnom zatvoru i tamo mi je dobro, ali da me prebacite da preslušavam sve te razgovore ovde a da to ne utiče na moj trening i ishranu, a ne da me vozikaju po ceo dan. Ako ne prihvatite, nemojte da me dirate, dobro mi je tamo – govorio je Andrić o boravku u pritvoru, prenosi Kurir.

Sudu se požalio i da od mnogobrojnih prijatelja, za koje je u pola noći bio tu, više nema.

– Moja verenica za koju sam vam tada rekao, više ne važi. Samo je prestala da mi dolazi u posetu, bez reči – dodao je on.

– Gledajte sad ovo, moja bivša žena dete vodi kod psihijatra, umesto da ga dovede kod mene u posetu. Čuo sam u zatovru, silovateljima, pedofilima deca dolaze u posetu, meni ne. Znam ko stoji iza toga, njen otac – pričao je Andrić o porodičnom životu.

Andrić je potom progovorio i o Ljepoji, tvrdeći da ga on nikada nije zanimao, kao i da je jedna njegova drugarica s kojom se zajedno bavi humanitarnim radom, bila Ljepojina drugarica i da je hteo, mogao je da sazna sve o njemu.

– Mene taj čovek nije zanimao, što se tiče tačke optužnice vezano za organizovani kriminal, dugo sam razmišljao o tome. Moja uloga u navijčakoj grupi je da razjedinjene frakcije ujedinim u jednu, momci su videli da mogu zajedno da funkcionišu. Navijač sam Partizana i dugogodišnji prijatelj Veljka Belivuka, ali to nije krivično delo. Očekujem od vas da hladne glave razmotrite sve činjenice i da me oslobodite svih optužbi i odmah mi danas ukinete pritvor – rekao je na kraju Andrić.

Tužilaštvo o Belivukovoj odbrani

Višem javnom tužilaštvu u Beogradu stigao je veliki broj pitanja medija povodom navoda koje je izneo Veljko Belivuk, optužen za organizovanje kriminalne grupe kojoj se stavljaju na teret najteža krivična dela, među kojima je i sedam teških ubistava. Tim povodom Više javno tužilaštvo u Beogradu podseća medije i javnost da optuženi prema Zakoniku o krivičnom postupku ima, između ostalog, pravo da slobodno iznese svoju odbranu i da se izjasni o svim činjenicama i dokazima koji ga terete, kao i da iznosi činjenice i dokaze u svoju korist, pri čemu nije u obavezi da govori istinu. Imajući u vidu napred navedeno, odbrana okrivljenog Belivuka, kao i bilo kog drugog okrivljenog, ne povlači automatski reakcije državnih organa, naročito ukoliko se radi o optužbama koje nisu potkrepljene materijalnim dokazima, odnosno koje okrivljeni može da iznosi bez ikakvih organičenja, a sve u sklopu strategije odbrane i procesne pozicije u kojoj se okrivljeni nalazi.

13.03 – Optuženi Lakićević pristao da odgovara na pitanja

Nemanja Lakićević je inače prvi koji je pristao da odgovara na pitanja advokata i zamenika tužioca, ali i okrivljenih.

Za reč se javio Marko Miljković i pitao optuženog Lakićevića da li je nekada video da Radojević daje nekome novac i koliko je novca dao.

– Video sam jednom u Durmitoru, ne znam koliko novca, ali je izvadio iz svog džepa. Ne bih mogao da prepoznam muškarca kom je dao novac – odgovorio je Lakićević.

Za sudsku govornicu potom je izašao optuženi Miloš Budimir i potvrdio da su on i pokojni Radojević bili kumovi.

– Po mom izlasku iz zatvora, krstio mi je sina, redovno smo se posećivali, slave, Božić, Uskrs, nikakav problem nismo imali – rekao je optuženi Budimir.

12.19 – Odbranu iznose ostali optuženi

Optuženi Nemanja Lakićević, za govornicu je izašao sa papirima u rukama. Na pitanje sudije da li želi da govori, rekao je da ne poznaje nikoga od optuženih.

– Kao što sam izjavio i ranije, nemam nikakve veze sa ubistvom svog najboljeg druga Zdravka Radojevića. Želim da kažem da ja nisam iz tog sveta, imam svoju porodicu, posao sa menjačnicom, nikada nisam bio navijač, niti sam bio na stadionu Partizana. Nikada u svom životu nisam video Belivuka ili Miljkovića, nikoga od ovih 30 ljudi nisam video, osim Miloša Budimira, kog sam znao kao Zdravkovog kuma, video sam ga na dečijim rođendanima. Nikakav nalog nisam dobio od Belivuka i Miljkovića, nisam zvao Zdravka da dođe kod Laste bez telefona da navodno reši probleme sa navijačima – rekao je on ponavljajući da mu je pokojni Radojević bio najbolji drug, ali da je imao svoje probleme sa kockom ali i da je davao novac na kamatu.

– Znam da je uzimao stanove i automobile na rem, kao garanciju da će mu novac biti vraćen. Poznajem i Zdravkovu bivšu i sadašnju porodicu, ja sam im se našao i kao psihička i finansijska podrška. Ostao sam šokiran kada sam čuo da se Marijana Krstović pridružila mom krivičnom gonjenju. Zabolelo me je kao čoveka, jer smo Zdravko i ja najbolji prijatelji 20 godina, kako je mogla da poveruje u tako nešto – rekao je on i naveo da mu je Zdravko rekao da kocka sa nekim Crnogorcima koji su ozbiljni momci i da mu duguju dosta novca, da će „nekome da otkine glavu zbog toga“.

– Posle par dana mi je poslao sliku preškabanog murala njegovog brata Saleta, rekao mi je da su to neki klinci iz Krnjače. Više puta se to dešavalo, on je uvek prekrečio, zbog svih problema postao je neprepoznatljiv, počeo je da pije lekove za smirenje. Našli smo se u kafiću, rekao je da je u ozbiljnim problemima, ali da će Crnogorci da mu reše. Tada je tražio da mu dam moj auto, rekao je i da će kada reši da zapali za Crnu Goru, a ja da se nađem njegovoj ženi Marijana i sinu iz prvog braka – tvrdio je optuženi pred sudom, navodeći da ih je potom par dana kasnije, njega i joj jednog prijatelja, zamolio da mu sklone kole i da su ih oterali u Smederevno.

Kobnog dana, kada je Radojević nestao, kako je naveo, stajao je na ulici i čekao da kupi sendvič kada je video da Zdravko prolazi njegovim „pasatom“ koji mu je dao da vozi. Pozvao ga je, ali se javila njegova supruga Marijana, pa je krenuo kolima za njim i stigao ga u blizini Ustaničke ulice.

– Rekao je „idem nešto da se iscimam“, zovem te kasnije. Nije mi rekao ni gde ide, ni sa kim se nalazi. Nisam mu ja rekao gde treba da ide, niti da se sa nekim nađe. Apsurdno je da sam mu rekao da krene bez mobilnog, jer sam ga zvao na mobilni kada sam ga video – rekao je Lakićević, navodeći da mu je to bio poslednji susret sa najboljim prijateljem za čije se ubistvo tereti.

Istog dana, kako je naveo, stigla mu je poruka da sa njihovim prijateljem Ostojom ode po sklonjena kola u Smederevo i da ih vrate i da će neko doći po njih. Kola su, kako je naveo, prebacili na plac kod izvesnog Pileta.

Tokom iznošenja odbrane, rekao je i da su mu stizale poruke od Zdravka, da se nalazio sa njegovom suprugom kojoj je preko njega Zdravko poručio da „izađe iz stana i polomi njegov mobilni telefon“. Sutradan se video ponovo sa Marijanom i da je u međuvremenu saznao da su oterana sva Zdravkova vozila, da mu je poslao poruku, ali da je on rekao da zna.

– Posumnjao sam da li se uopšte dopisujemo sa njim, jer on ne bi tako lako pristao da da svoja kola. Napisao sam „kako se vi zovete međusobno, Maki sumnja da si ti „, odgovorio je „ma dajte, polomite telefone“ – ispričao je on navodeći da im je bilo još sumnjivije jer su se oni međusobno zvali „Ljubice“.

– Tvrdim da sa Zdravkovim nestankom nemam nikakve veze, umešan sam u sve ovo jer sam njegov najbolji drug i to sam hteo da ostanem do kraja. Sve sam radio po uputstvima koja sam od njega dobijao preko skaja. Neprijatno mi je što sedim ovde i crvenim pred svetom pravdajući se da nisam nameštao ubistvo najboljeg prijatelja sa ljudima koje nikada nisam u životu video. Trunem u zatvoru ni kriv ni dužan – to je sve što imam da kažem – rekao je Lakićević.

Optuženi Nemanja Đurić, rekao je da nema šta da kaže.

– Sve što je rekao moj pašenog Miloš Budimir, slažem se sa njim – bio je kratak i Đurić.

Dejan Tešić, koji se takođe sumnjiči za učešće u ubistvima, takođe je rekao samo da nije kriv i da ne želi da odgovara na pitanja.

Vlade Draganić, vlasnik kuće u Ritopeku, takođe je odlučio da ne govori o krivičnim delima.

– Neću iznositi odbranu, to ću učiniti u toku postupka, neću odgovarati na pitanja – rekao je optuženi Draganić.

Optuženi Nebojša Janković, rekao je takođe kratko da nema veze sa krivičnim delima i da neće da odgovara na pitanja. Dodao je i da će kasnije dopuniti svoju odbranu.

Optuženi Marko Budimir, rođeni brat Miloša Budimira, samo je kratko izjavio da nema nikakve veze sa krivičnim delima i vratio se na optuženičku klupu.

Miloš Budimir do sada nije iznosio odbranu, već je samo kratko izjavio da „nije kriv“.

– Prvo bih hteo da razjasnim da nisam član kriminalne grupe, već navijač Partizana, grupe „Iz principa“. Prilikom povratka Marka i Belivuka iz Crne Gore, ja, moj brat Marko, i Grek smo uhapšeni. Tokom ispitivanja ja sam rekao da sam njihov drug i prijatelj, rekli su mi „lažeš, ti si obezbeđenje“, da se ne bih raspravljao, rekao sam „važi, jesam“. Iz razgovora sam shvatio da ne znaju uopšte ko sam ja, moje ime i prezime, uzeli su nam DNK, opet sam išao linijom manjeg otpora, uzeli su mi DNK, a onda su me izbacili kao kera na ulicu. Onda smo, u onoj kako kažu spektakularnoj akciji uhapšeni. Bili su neprijatni, vređali me, govorili da ću ići na doživotnu robiju. Šta se to promenilo za četiri ili pet dana? – rekao je prvi put iznoseći odbranu Miloš Budimir.

On je tvrdio i da su ga policajci terali da potpiše neku izjavu, da je policija vršila pritisak ali da je odbio sve, tvrdeći da su se njihove pretnje potom obistinile i da je kada mu je stilga optužnica video da je „optužen za sve i svašta“.

– To je to od mene za sada – rekao je Miloš Budimir, koji je kao i Belivuk i Miljković odbio da odgovara na pitanja.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare