OVAKO SE MILJKOVIĆ ODAO PRED SUDOM?! Stručnjak za govor tela otkrio kad je tačno tokom iznošenja odbrane počeo da se OSEĆA NEMOĆNO 

Marko Miljković, drugooptuženi u procesu protiv članova klana koje su predvodili Veljko Belivuk i on, danas je pred sudskim većem u Specijalnom sudu imao opširno iznošenje odbrane.

Gotovo sat i po vremena govorio je o stvaranju navijačke grupe koja „nikako nije kriminalni klan“ i prešao svaku tačku iz optužnica, bio je spreman i naoružan beleškama, a po potrebi ozbiljan i ironičan. Prisutnima, ipak, nije mogla da ne zapadne za oko Miljkovićeva gestikulacija i govor koji je upućivao telom.

Za razliku od Velje Nevolje, koji je u ponedeljak takođe imao duže izlaganje, a koji je sve vreme bio u „stavu mirno“ ili naslonjen na govornicu u sudnici, Miljković je imao nekoliko zanimljivih stavova i pokreta koji, prema rečima stručnjaka, u kombinaciji imaju vrlo zbunjujuća značenja.

Uvodeći sud u svoje izlaganje, Marko Miljković je uglavnom imao samo stav kojim kao da je pokušao da dokaže da ima neoborive dokaze za ono što će ispričati, ali kako se približila priča o delima koja se stavljaju na teret njemu, Belivuku i još 29 okrivljenih, Miljković je krenuo sa skrštanjem ruku, povremenim klaćenjem i mahanjem.

– Kad se neko klati dok govori najjače ukazuje na nesigurnost, regresivni trenutak kad se osoba oseća nemoćno i ne vlada situacijom. Takav govor tela ukazuje na nedostatak samopouzdanja u smislu da li će uspeti da prebrodi datu situaciju. Sa druge strane, prirodna reakcija na potpune neistine je agresija i osoba koja je istinski ubeđena da je nedužna biće ljuta u takvim situacijama – objašnjava psihološkinja Snežana Repac.

Dodaje da je Miljković pokušavao da umiri sebe.

– Kad neko sebe umiruje, što se ogleda upravo u klaćenju i prebacivanju težine sa jedne noge na drugu, znači da ne uspeva u datom trenutku da ovlada emocijama, to simbolično predstavlja i njegovu unutrašnju ravnotežu, kao vaga sa dva tasa – navodi Repac.

Objašnjava i da takav govor tela može da se odnosi na samo određene segmente i da ne znači da je govornik u određenoj situaciji potpuno nesiguran, ali da ima i drugih značenja. Prema njenim rečima, klaćenje može označavati i šarmerski stav u pokušaju da se takav utisak i oda, ali u oba slučaja je u pitanju prikrivanje emocija.

Uglavnom je u pitanju strah, ali svakako može biti bes i nezadovoljstvo koje osoba ne bi želela da ispolji.

Šta znače skrštene ruke?

Zanimljivo je i da je Miljković dosta vremena za govornicom proveo skrštenih ruku.

– Kad neko drži ruke u tom položaju, znači da želi da održi dobru koncentraciiju i mir, da vlada sobom.Na taj način, takođe, drži ruke da ne bi letele i sprečava preterano gestikuliranje koje simbolizuje unutrašnji nemir i tenziju koju on pokušava da sakrije. Ipak, ako ruka poleti i kad osoba maše dok objašnjava, to obično znači da u tom trenutku govori istinu – dodaje psihološkinja.

Ruka Marka Miljkovića na današnjem ročištu letela je samo u levu stranu i to kada je želeo da pokaže na okrivljene svedoke i objasni da njihovi iskazi nisu merodavni jer „ne znaju šta pričaju“ i tada je, kako kaže, „poentirao“.

Ukazao je na kraju na oprečne iskaze dva svedoka o istom događanju i zaključio:

– Ovo je pravi dokaz. Nemam više šta da kažem – izjavio je Miljković.

Podsetimo, organizovana kriminalna grupa na čijem su čelu, prema optužnici, Veljko Belivuk i Marko Miljković, tereti se za sedam zverskih ubistava, otmice, silovanje, držanje i stavljanje u promet droge i oružja.

Naredno ročište ovom klanu biće održano sutra sa početkom u 9 i 30 sati.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare