(UŽIVO) ŠTA SRBIJA DOBIJA VLADOM OD 25 RESORA?! Poslanici u skupštini raspravljaju o izmenama Zakona o ministarstvima

Skupština Srbije raspravlja o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima. Poslanici su na početku zasedanja koristili svoje pravo da postave pitanja predstavnicima izvršne vlasti u tehničkom mandatu

Beta

Poslanici Narodne skupštine raspravaljuju o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima.

Lazović: Preglomazna vlada sa 25 resora

Šef poslaničke grupe „Zeleno-levi klub, Ne davimo beograd, Moramo“ Radomir Lazović kritikovao je broj od 25 predloženih resora tvrdeći da bi to bila najglomaznija vlada u Evrope, navodeći primere zemalja slične velične kao Srbija koje imaju mnogo manje resora.

Prema njegovim rečima, Srbija nema vladu već deset meseci i da se kao i za konstituisanje parlamenta čeka poslednji trenutak.

Jovanov: Glavni zadatak vlade da sačuva samostalnost Srbije

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov izjavio je danas, obrazlažući Predlog zakona o ministarstvima, da je donošenje tog zakona prvi korak i preduslov za formiranje Vlade Srbije koje se, kaže, očekuje naredne sedmice.Jovanov je rekao da će buduća vlada imati važan zadatak, a to je da svima poruči: “Ovo je naša zemlja, u njoj odlučuju naši građani, sve vas poštujemo, ali Srbija nam je preča od svega”.

Jovanov je rekao da će buduća vlada, ukoliko dobije podršku većine poslanika, raditi u vanrednim okolnostima.

– Neke oblasti moraju da budu izdvojene i da im se posveti posebna pažnja, a neke druge moraju biti reorganizovane – rekao je Jovanov.

On je podsetio da se u svetu dešava sukob koji mnogi već karakterišu kao “treći svetski rat”, ali je istakao i da se od vlade očekuje da nastavi sa razvojem Srbije.

 Osnovni zadatak će biti da sačuva samostalnost i slobodu Srbije u teškim okolnostima kada sa svih strana dolaze osporavanja da budemo slobodni, kao i prava građana Srbije da odlučuju kakvu politiku žele, kakvu vladu žele i kako žele da funkcioniše država u kojoj žive -rekao je Jovanov.

On je naveo da su to pravo ostvarile mnoge države, a da neke od njih to sada ne dozvoljavaju srpskom narodu već, kako ističe, žele da porukama i pritiscima dovedu dotle da faktički imamo jednu kancelariju koja treba da ispunjava zahteve bilo da dolaze sa istoka ili zapada.

Jovanov je kazao da je veoma važno da se nastavi ekonomski rast, navodeći da smo prošle godine imali ukupno 3,9 milijardi evra stranih investicija, a da je ove godine do septembra taj iznos bio 3,1 milijarda evra.

Kako je naveo, očekuje se da se nastavi rast plata i penzija, te podsetio da će penzija porasti u novembru za devet odsto, a u januaru za preko 12 odsto. Takođe je ukazao na povećanje minimalne zarade na 40.000 dinara.

– To su važni i dobri rezultati. Želimo i realizaciju plana “Srbija 2025” koji će promeniti uslove života u našoj zemlji – rekao je Jovanov i ukazao da je nezaposlenost u ovom trenutku na nivou od 8,9 odsto.

Kada je reč o strukturi nove Vlade Srbije, Jovanov kaže da nju diktiraju okolnosti.

Jovanov je rekao da je dosadašnje Ministarstvo trgovine, telekomunikacija i turizma podeljeno na nekoliko sektora u želji da se formira Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine.

– Bilo nam je važno da se sve stvari u vezi sa trgovinom nađu na jednom mestu – rekao je Jovanov.

Imaćemo posebno ministarstvo informisanja i telekomunikacija, rekao je Jovanov i podsetio da živimo u vremenu kada je to povezano budući da se danas ljudi sve više informišu putem mobilnih telefona, podkasta, portala u odnosu na tradicionalne medije.

Najavio je da će buduće ministarstvo imati obavezu da se bavi medijskom startegijom i da uredi tu oblast.

– Sport je postao prevelik resor i u sportu se planira mnogo toga i zato smo smatrali da sport treba da bude izdvojen, a turizam i omadina da idu posebno – rekao je on i dodao da ne postoji ministarstvo koje se neće baviti pitanjem omladine.

Jovanov je kazao i da će i kultura imati posebno ministarstvo jer je, ističe, važno da se nastavi sve ono što je započeto u cilju razvoja kulturne politike Srbije.

Ukazao je da je dosta toga urađeno u vezi sa jačanjem nacionalnog dostojanstva i kulture sećanja koje je, napominje, bilo zanemarivano godinama.

Jovanov je istakao da će buduće ministarstvo za javna ulaganja objedniti sve one poslove koji su vezani za realizaciju poslova koji se tiču velikih investicija.

– Glavni cilj treba da bude da se nastavi ravnomerni regionalni razvoj Srbije – poručio je Jovanov i dodao da će ministarsvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija biti podrška naučnoj zajednici.

Prema predlogu zakona o ministarstvima nova Vlada Srbije će imati 25 ministarstava.

Usvojen dnevni red: Samo jedna tačka – Zakon o ministarstvima

Poslanici Skupštine Srbije utvrdili su dnevni red prve sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine u 2022. godini, a na njemu je samo jedna tačka i to Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima.

Za dnevni red je od 203 prisutnih poslanika glasalo za 130, protiv je bilo 26, a 47 poslanika nije glasalo.

Poslanici nisu usvojili da se na dnevnom redu nađu predlozi opozicije i razmatranju po hitnom postupku predloga o promeni članova Odbora i zamenika Odbora, rezoluciji o osnovnim principima politike radi zaštite interesa na KiM, ali ni o platformi za pregovore Beograda i Prištine.

Nije usvojen ni predlog guvernera Narodne banke Srbije da se na dnevni red stavi po hitnom postupku predlog odluke o izboru viceguvernera.

Zakletvu položilo 12 novih poslanika

Dvanaest novih poslanika položilo je zakletvu pre stupanja na dužnost a za troje su konstatovane ostavke.

Glasanje o tačkama dnevnog reda

Osim predloga da se raspravlja o izmenama Zakona o ministarstvima svi ostale predložene tačke dnevnog reda nisu prošle glsanje.

Poslanici o „Šodrošu“, Belivuku, litijumu…

tave pitanja predstavnicima izvršne vlasti u tehničkom mandatu.

Početak rasprave u znaku reklamiranja povrede poslovnika

Na početku glavne rasprave, šefovi poslaničkih grupa Demokratske stranke i Narodne stranke, Zoran Lutovac i Miroslav Aleksić pozvali su na povredu poslovnika u delu hitnosti donošenja zakona i ponavljanja glasanja o stavljanju izmena Zakona o ministarstvima na dnevni red. 

Zakletvu položilo 12 novih poslanika

Dvanaest novih poslanika položilo je zakletvu pre stupanja na dužnost a za troje su konstatovane ostavke.

Glasanje o tačkama dnevnog reda

Osim predloga da se raspravlja o izmenama Zakona o ministarstvima sve ostale predložene tačke dnevnog reda nisu prošle glasanje.

Poslanici o „Šodrošu“, Belivuku, litijumu…

Poslanici vlasti i opozicije postavljali su, kao i svakog utorka i četvrtka, kada se održava sednica parlamenta, pitanja izvršnoj vlasti i državnim organima.

Između ostalog, poslanike opozicije najviše je zanimalo delovanje policije u Novom Sadu prema, kako su naveli, aktivistima koji čuvaju zelenu oazu „Šodroš“, svedočenju Veljka Belivuka, dok su predstavnici vlasti postavljali pitanja o delovanju stranih službi na teritoriji Srbije.

Poslanica koalicije „Moramo – Zajedno“ Danijela Nestorović izjavila je da je u Novom Sadu sprovedena racija u kojoj su, kako je rekla, pohapšeni aktivisti i građani koji čuvaju „Šodroš“, navodeći da se to isto dogodilo i u Majdanpeku.

Postavila je pitanje ministru unutrašnjih poslova Aleksandru Vulinu na osnovu kog ovlašćenja i člana zakona policija ima pravo da građane koji se nalaze na javnoj površini hapsi, privodi, kako tvrdi, tuče i naziva pogrdnim imenima.

Poslanik DS Srđan Milivojević je govorio o svedočenju Veljka Belivuka koji je govorio o navodnim vezama kriminalnog klana sa vrhom vlasti i upitao kada će predsednik Aleksandra Vučića zbog svega izrečenog podneti ostavku i zašto još uvek to nije učinio.

Poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Marković postavio je pitanje za BIA, VOA i VBA o delovanju stranih službi i stranih centara moća po pitanju, kako je rekao, urušavanja unutrašnje bezbednosti zemlje i da li su u poslednjih nekoliko meseci uočile povećanje aktivnosti stranih službi i „hibridni rat“ koji se, kaže, vodi protiv Srbije.

Poslanica Srpskog pokreta Dveri Tamara Milenković Kerković je pitala zbog čega vlada nije sprečila izgradnju baza na Kosovu i Metohiji, kao i zbog čega je Srbija glasala u UN protiv Rusije četiri puta.

Poslanik Zeleno-levog bloka, „Ne davimo Beograd, Moramo“ Radomir Lazović pitao je da li je parlament primio narodnu inicijativu o zabrani iskopavanja litijuma i da li je nadležni Odbor za privredu, regionalni razvoj i, trgovinu, turizam i energetiku čiji je predsednik Dejan Radenković formirao Komisiju za proveru liste potpisivača, a isto pitanje uputio je i Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Poslanička pitanja izvršoj vlasti

Poslanici na početku zasedanja koriste svoje pravo da postave pitanja predstavnicima izvršne vlasti u teničkom mandatu.

Počela rasprava o predloženim rešenjima o ministarstvima

Intoniranjem himne „Bože, pravde“, počela sednica parlamenta na kojoj se razmatraju izmene i dopune Zakona o ministarstvima.

Izmenama i dopunama zakona koje je usvojio parlamantarni Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu predviđa se delimična reorganizacija postojeće strukture ministarstava i predlaže se formiranje četiri nova ministarstva.

Sto četrdest osam poslanika podnelo je nacrt kojim se predviđa da novu vladu čini 25 resora.

U odnosu na prethodni kabinet, uvode se četiri nova ministarstva. Sport će ubuduće biti jedina obaveza novog ministra, dok će omladina biti u resoru sa turizmom.

Predviđeno je da trgovina bude zasebno ministarstvo, i da pokriva unutrašnju i spoljnu trgovinu.

Nekadašnje ministarstvo za kulturu, informisanje i telekomunikacije podeljeno je na dva kabineta.

Potpuno novo ministarstvo biće zaduženo za javna ulaganja. Pri novom resoru biće formirana i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, predviđeno je nacrtom.

Raspravi je prethodila sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine koji je zaključio da je Predlog zakona o izmenama i dopunam Zakona o ministarstvima u načelu u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Srbije.

Članovi Odbora iz redova opozicije kritikovali su predlog izmena i dopuna ovog zakona, kao i, kako su rekli, sazivanje sednice Skupštine Srbije po hitnom postupku zbog usvajanja ovog zakona kao i da se „sve radi u poslednjem trenutku“.

Poslanici sa liste „Aleksandar Vučić zajedno možemo sve“ rekli su da opozicija koristi sednicu Odbora za „skupljanje jeftinih političkih poena“.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare