UKRAJINA SPREMA ODMAZDU ZA IRAN! Masakr koji su Rusi „šahedima“ napravili na ključnoj infrastrukturi neće biti oprošten, Kijev najavio širok front protiv Teherana

Ukrajina se sprema da prekine diplomatske odnose sa Iranom, a jedan od glavnih povoda je to što je Teheran prodao Moskvi svoje dronove „Šahid-136“ kojima ruske snage uništavaju ključnu infrastrukturu, zbog čega je zemlja na ivici energetskog kolapsa

Nacrt rezolucije o prekidu diplomatskih odnosa između Kijeva i Irana upućen je Vrhovnoj radi. Ovo je u utorak saopštio poslanik ukrajinskog parlamenta Aleksij Gončarenko. 

On je Vrhovnoj radi podneo Nacrt rezolucije o prekidu diplomatskih odnosa sa Iranom i njegovom proglašenju za državnu sponzora terorizma. Takođe, Savet treba da apeluje na UN, Evropski parlament, Parlamentarnu skupštine OEBS-a, NATO-a, kao i na vlade sveta da preduzmu neophodne mere i priznaju Iran kao sponzora terorizma i da mu pojačaju sankcije.

„SAD su već priznale Iran kao sponzora terorizma i Ukrajina može da pokrene ovo pitanje na nacionalnom zakonodavnom nivou. Takođe treba i od drugih zemalja zahtevati usvajanje takvih odluka. Ovo je izuzetno važna odluka, nadam se da će savet razmotriti rezoluciju što je pre moguće“, izjavio je Gončarenko.

On tvrdi da Iran snabdeva Rusiju dronovima, koji potom ubijaju civile u Ukrajini, a postoje i informacije da se ova zemlja sprema da preda Rusiji balističke rakete koje pogađaju ciljeve udaljene od 300 do 700 km.

Poslednjih nedelja Ukrajina je prijavila niz ruskih napada u kojima se koriste bespilotne letelice, kako navode, iranske proizvodnje, dok sa druge strane Iran negira da je isporučio dronove Rusiji.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro  izjavio je danas da će predložiti predsedniku Volodimiru Zelenskom da Kijev prekine diplomatske odnose sa Teheranom zbog snabdevanja Rusije oružjem.

Kuleba je na konferenciji za novinare rekao da Teheran snosi punu odgovornost za uništenje u Ukrajini i dodao da će Kijev poslati zvaničnu notu Izraelu tražeći hitne isporuke protivvazdušne odbrane i saradnju u tom sektoru

Šta su „kamikaza“ dronovi koji se koriste u Ukrajini?

Prva masovna upotreba dronova kamikaza Šahid -136, koji je dobio ruski naziv Geran -2 bila je napad na Odesu 23. septembra.

Ovi dronovi nose eksploziv u bojevim glavama na prednjem delu i programirani su da kruže nad ciljem sve dok ne dobiju naredbu za napad. Šahid-136 ima raspon krila od oko dva i po metra i teško ga je otkriti radarom.

Lete nisko i lansiraju se u jatima od 5 do 10 primeraka. Dolaze iznenada na maloj visini, skoro su neprimećeni, a savremeni raketni PVO sistemi su nedovoljni zbog niskog leta da ih obore, a streljačko naoružanje zasad ne daje bilo kakve ozbiljnije rezultate. U nosu drona, nalazi se bojeva glava za koju se procenjuje da ima težinu od do 50 kilograma.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare