AUUU, KAKAV ŠOK! Srbija gubi DIREKTNO MESTO U LIGI ŠAMPONA, Dinamo Zagreb upada u elitu umesto srpskih klubova?!

Dobrim rezultatima u Evropi u poslednjih nekoliko sezona Crvena zvezda i Partizan su obezbedili srpskom fudbalu 11. mesto na UEFArang listi i povoljnosti koje ta pozicija donosi.

Naredne sezone (2023/24) šampion Srbije će direktno obezbediti igranje grupne faze Lige šampiona, dok će vicešampion imati mesto u kvalifikacijama za ovo takmičenje.

Ove sezone, crveno-beli i crno-beli se u Ligi Evrope i Ligi konferencije bore da zadrže 11. poziciju i pogodnosti sačuvaju i za sezonu posle sledeće (2024/25), međutim, deluje da Srbiji 11. mesto neće biti dovoljno za to.

Ovog leta pravila kvalifikacija su promenjena. Prema informaciji koju je objavilo Udruženje evropskih klubova (ECA), ukoliko osvajač Lige šampiona izbori plasman u to takmičenje preko domaćeg prvenstva, to dodatno mesto koje pripada prvaku 11. zemlje na UEFA rang listi prebaciće se klubu koji ima najjači koeficijent od ekipa koje učestvuju u kvalifikacijama kroz put šampiona.

Primera radi, da je pravilo bilo na snazi ovog leta, direktno mesto u elitnom rangu evropskog fudbala ne bi pripalo pravku Srbije već Dinamu iz Zagreba koji je bio najjači nosilac u kvalifikacijama (49.500 bodova), ispred Crvene zvezde (46.000).

Stanje se u međuvremenu promenilo u korist Zagrepčana koji sada imaju 55.000 bodova, naspram Zvezdinih 41.000 i Partizanovih23.500 bodova.

Dodatne promene može da napravi osvajač Lige Evrope ako obezbedi elitu kroz nacionalno prvenstvo. U tom slučaju upražnjeno mesto pripašće klubu koji ima najjači koeficijent u obe staze kvalifikacija za Ligu šampiona (staza šampiona i staza pratilaca), a u takvoj varijanti ovog leta bi profitirala Benfika (61.000).

U svakom slučaju, za srpski fudbal je važno da ostane na 11. mestu na UEFA rang listi kako bi zadržala pravo na dve ekipe u kvalifikacijama za Ligu šmapiona i na ukupno pet predstavnika u evropskim takmičenjima.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare