FOTOGRAFIJE iz Ritopeka koje su ZGROZILE Srbiju: Belivuk i Miljković PRIČAĆE javno, počinje SUĐENJE decenije /FOTO/

Suđenje Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i njhovom kriminalnom klanu počinje sutra, odnosno, 17. oktobra u Specijalnom sudu, a njih dvojica će prvi put javno izneti svoje odbrane.

Na teret im se stavlja sedam ubistava, trgovina drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje. Inače, sud je u junu potvrdio novu optužnicu, drugu po redu, kojom se oni terete za ubistvo Nikole Mitića u avgustu 2020. godine i Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. godine, a prvom im se na teret stavljaju ubistva Milana Ljepoje, Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića Goksija, Zdravka Radojevića i Lazara Vukićevića.

Druga optužnica sadrži uznemirujuće fotografije Mitića i Mihajlovića, koje iz razumljivih razloga nećemo objaviti, ali nekoliko slika koje svedoče o zločinima pogledajte, potom prepiske sa Skaja, kao i izjave sa saslušanja okrivljenih i svedoka. .

Printscreen Pink
Printcsreen Pink
Printscreen Pink


Podsećamo, Veljko Belivuk je prilikom saslušanja u Tužilaštvu za organizovani kriminal negirao sva dela koja mu se stavljaju na teret. Takođe je naveo da oni nisu kriminalna grupa, nego navijačka, koja je nastala po izlasku Marka Miljkovića iz pritvora.

Između ostalog je rekao da su sa jedne strane on i Radoje Zvicer, a sa druge „škaljarski klan“ i država.

Što se tiče Zvicera naveo je „da ne pere ruke od njega, da je ponosan što su prijatelji i da mu je žao što ih nije ista majka rodila“.

Takođe je naveo i da njegova supruga i supruga Marka Miljkovića „nisu drukare“ i da nije bilo potrebe za onakvim postupanjem prilikom hapšenja njih dve, kako kaže, „razbijanjem vrata ovnom, stavljanjem lisica i obaranjem na pod“.

Marko Miljković je, kako se navodi u optužnici, takođe negirao dela koja mu se stavljaju na teret, a potom je naveo da se „ne plaši političara, jer im nisu ni do kolena“. Zatim je izjavio da ga namerno odvajaju od njegovih „drugara“ tako što ih iz jednog pritvora premeštaju u drugi.

Tako je rekao da je Nikola Spasojević, koji je svedok saradnik, bio u sobi ispod njegove, da su mogli da se dovikuju i da je ovaj non-stop plakao. Takođe je izjavio da tužilaštvo izmišlja leševe, dokaze i događaje.

Miljković se nekoliko puta obraćao Tužilaštvu za organizovani kriminal, a u jednom od njih je rekao da nije „tužibaba“ i da je fer igrač.

Potom je naveo da je čuo da se jednom od tužilaca slošilo na suđenju, pa je, između ostalog, napisao da mu preporučuje da pije više vitamina, a manje kafe.

Od početka postupka tri pradnika grupe sklopila su sporazum sa Tužilaštvom i dobili status okrivljenih svedoka koji su „propevali“ o novim slučajevima u zamenu za manju zatvorsku kaznu.

Podsećanja radi, to su Bojan Hrvatin, Nikola Spasojević i Srđan Lalić.

Među ispitanim svedocima u slučaju ubistva Gorana Mihajlovića u Surduku su vlasnica kuće Aleksandra Ž. (32) supruga Radoja Živkovića koji je nedavno uhapšen u Istanbulu pod sumnjom da je učestvovao u likvidaciji Jovana Vukotića, navodnog vođe „škaljarskog“ klana, kao i prva komšinica Verica P. koja je imala „bliski susret“ kako se pretpostavlja, upravo sa – Belivukom. 

Iskaz je dala i nevenčana supruga Gorana Mihajlovića, Katarina S. koja je ispričala šta se događalo kobnog dana kada je Goran nestao, ali i narednih dana.

Ona je izjavila da je Goran nestao 1. aprila 2019. godine, kao i to da je nedelju dana pre nestanka tražio da se presele u kuću kod njegovih roditelja u Resnik, a pre toga su sami sa bebom, koja je tada imala 13 meseci, živeli na Banjici.

Majka Gorana Mihajlovića, Sanja navela je da je njen sin u trenutku nestanka imao ćerku staru 13 meseci. Rekla je da je otišao da se nađe s nekim drugom i da se nije vratio. Da se sa Katarinom vratio u kuću sedam dana pre nestanka i da nije bila dobra sa sinom jer joj se nije sviđao njegov način života.

Podsetimo, Belivuk i pripadnici njegove kriminalne grupe uhapšeni su 4. februara 2021. godine, a pripremno ročište počelo je ove godine, 13. juna iz četvrtog puta. Prvi put je odloženo zbog zahteva za izuzeća postupajućih sudija i tužilaca, drugi put zbog izostanka advokata Dejana Lazarevića, koji je bio angažovan kao branilac Belivuka, Miljkovića i drugih optuženih, jer je 14. aprila uhapšen kao član kriminalne grupe Darka Šarića i od tada je u pritvoru.

Treće pripremno ročište odloženo je jer je Miljković otkazao punomoćje svom advokatu i ostao bez branioca.

Na samom početku ročište je razdvojeno i u odnosu na Miljkovića, jer se njegov novi izabrani branilac još nije upoznao sa Belivukovim predmetom, a koji se žalio da se ne oseća dobro, nakon čega su vraćeni u pritvor.

Tada je pročitana optužnica na više stotina strana, a sledeće ročište je potom održano 15. juna.

Sud je tada potvrdio novu optužnicu, drugu po redu kojom se oni terete za ubistvo Nikole Mitića u avgustu 2020. godine i Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. godine, a prvom im se na teret stavljaju ubistva Milana Ljepoje, Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića Goksija, Zdravka Radojevića i Lazara Vukićevića.

U julu sud je na predlog Tužilaštva za organizovani kriminal doneo rešenje o spajanju postupka.

Takođe, ovom optužnicom obuhvaćen je i Senad Rešović koji je uhapšen sredinom oktobra, kao i Dejan Mihajlović koji se sumnjiči za saizvršilaštvo u ubistvu Zdravka Radojevića, koje je već obuhvaćeno optužnicom protiv ove grupe.

U januaru je pokrenuta još jedna istraga protiv Belivuka, Miljkovića i Ivanovskog kao i njihovih žena i Belivukove tašte zbog sumnje da su prali novac koji potče od kriminalnih aktivnosti ove grupe.

Crnogorsko tužilaštvo takođe vodi istragu protiv Belivuka i Miljkovića zbog dva ubistva i jedne otmice u Crnoj Gori.

Početkom septembra, drugi advokat, Nikola Ristović, koji ih je branio zajedno sa uhapšenim Lazarević, otkazao im je punomoćje.

Na svakom ročištu, Belivuk i njegovi pripadnici negiraju dela koja im se stavljaju na teret.

Inače, Nikola Spasojević, Bojan Hrvatin i Srđan Lalić su u ovom postupku okrivljeni svedoci koji su sklopili sporazum i dobili manje godina zatvora.

Spasojević je po sporazumu dobio 13 godina i inače je kum Marka Miljkovića. Belivuk je tada za njega navodno izjavio:

– Što se tiče Nikole Spasojevića, na Spasojevića je vršen pritisak, Spasojević je tri puta u Centralnom zatvoru pokušao suicid, znači ne jednom, ne dvaput, već triput. U normalnoj zemlji, kada neko pokuša suicid, skoči s Pančevačkog mosta, pa ga onaj Renato Grbić uvati čamcem, preda u bolnicu, bolnica u u ludnicu i tamo ostane na posmatranju. Spasojević niti je otišao u bolnicu, niti u ludnicu. Na Spasojevića je samo nastavio da se vrši jači pritisak – istakao je on, prenosi Telegraf.

Sledeći koji je sklopio sporazum je Bojan Hrvatin koji je dobio 15 godina, a potom i Srđan Lalić koji će „robijati“ 18 godina u zamenu za informacije.

Na ročištima, Belivuk, Miljković i ostali navodno su slali poljupce okrivljenim svedocima, poručuju im da su ih izdali i smeju im se u facu, obzirom da u sudnici sede jedni preko puta drugih.

Miljković je u svom uvodnom izlaganju rekao da “ubijeni nisu bili studenti teologije”, navodeći da su oni možda živi jer nema dokaza da su ubijeni.

– Moguće da je Zdravko Radojević i dalje živ i da ga skiva supruga. Svedoci saradnici su pod hipnozom i patološki slučajevi, a mašina za mlevenje mesa i oružje naknadno doneti i podmetnuti – rekao je tada Miljković dok je Belivuk izjavio da su razgovori montirani, a fotografije iz Ritopeka fotošopirane.

– Fotografije koje su skinute sa Skaj aplikacije, a na kojima se vide obezglavljena i iskasapljena tela su fotošopirane, a razgovori koji su presretnuti i poruke u kojima su, kako se sumnja, ugovarali likvidacije, a potom ih i komentarisali, montirane – rekao je on i dodao da osporava da je nije vlasnik mašine za melevenja mesa.

U poslednjim izlaganjima Miljković je takođe naveo da „biti mrtav nije krivično delo, a da je ubistvo krivično delo, te da ako nema obdukcionog nalaza čovek nije mrtav“, a potom je pomenuo i slučaj nestalog dečaka iz Požarevca Đorđa Andrejića. Citirao je presudu na osnovu koje je njegova majka Marina oslobođena odgovornosti za sinovljevo ubistvo.

Telo dečaka nikada nije pronađeno.

Potom, kada je iz druge optužnice pročitano da je supruga Radoja Živkovića, koji se tereti za ubistvo Jovana Vukotića u Istanbulu, vlasnica kuće u Surduku u kojem je ovaj klan navodno palio telo Gorana Mihajlovića, Miljković je izjavio:

– Poznajemo Živkovića, družili smo se, uhapšen je u Istanbulu i njen je muž, ali to ne dokazuje da smo mi počinili zločin za koji se teretimo – rekao je navodno Miljković u sudnici.

Belivuk je, nakon što je osporio sve dokaze rečenicom: „Kako, pobogu, da priznam“, izjavio da mu nije žao što je ubijen Vukotić.

– Meni baš nije žao, platio je moje i ubistvo Marka Miljkovića, trebalo je da budemo ubijeni na aerodromu u Tivtu pa nikom nije bilo žao mene – rekao je navodno Belivuk.

Sudiji u Crnoj Gori poslao pismo o „Moru i mjesecu“

podgoričkom Višem sudu uspostavljena je početkom septembra veza putem video-linka sa beogradskim sudom povodom kontrole optužnice za ubistvo Mila Radulovića, zvanog Kapetan, navodnog člana „škaljarskog klana“.

Tako su optuženi Veljko Belivuk, Marko Miljković i Nebojša Janković prisustvovali ovom postupku koji se vodi pred Višim sudom u Podgorici.

Nakon što je sudija beogradskog suda potvrdio identitet Belivuka, Miljkovića i Jankovića pred crnogorskim pravosudnim organima oglasio se i optuženi Belivuk: Ja sam ovaj tren saznao da nemam advokata. Molim da se ovo odloži.

Sudija Boris Savić je ukazao Belivuku da su prethodno tri advokata odbila da ga zastupaju a zatim i advokatica koju mu je sud odredio po službenoj dužnosti. To je sudija naveo kao razlog odlaganja uz pitanje da li je Belivuk sebi obezbedio advokata. Predsednik Višeg suda je ukazao da ako nema advokata postupak mora da se odloži.

Sudija Savić je podsetio da je Belivuk dostavio dva puta obraćanje sudu da želi da prisustvuje u ovom postupku i naveo: „Poslali ste mi i pismo u kojem pišete o moru, mjesecu i ostalo“, piše Telegraf.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je nedavno proširilo istragu protvi Belivuka, Miljkovića i Bojani Belivuk zbog sumnje da su novcem od kriminalne delatnosti kupovali razne luksuzne stvari.

Naredba o sporovođenju istrage doneta je 9. decembra prošle godine u odnosu na Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Bojanu Belivuk, Tanju Miljković, Snežanu Ðorđević, Filipa Ivanovskog i Mariju Milutinov, zbog sumnje da su počinili krivično delo pranje novca.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare