RUSIJA POVEĆALA BROJ STRATEŠKIH BOMBARDERA U BAZI OLENJA NA KRAJNJEM SEVERU: Da li se spremaju još jači udari na Ukrajinu?!

Vazduhoplovna baza Olenja, koja se nalazi na krajnjem severu u Murmanskoj oblasti blizu granice sa Finskom i Norveškom ponovo je došla u fokus javnosti, kada je otkriveno da je rusko ratno vazduhoplovstvo povećalo broj strateških bombardera u njoj.

Trenutno u toj bazi ruska strateška avijacija ima 7 strateških bombardera Tupovljev TU-160 od kojih svaki nosi 12 krstarećih raketa H-101 koje se nedavno koriste sve više u napadaima na Ukrajinu koji su obnovljeni u ponedeljak 10. oktobra 2022. godine. Osim TU-160 u bazi je registrovano i prisusustvo 4 Tu 95MS, koji nose po 8 krastarećih raketa H-101 dometa 5.000 km.

Prema navodima upućenih ovo ukazuje da se na verovatno spremaju još jači napadi na Ukrajinu, ali ono što neke zapadne analitičare zabrinjava jeste opasnost da zapadne zemlje i njihovi vazdušni prostori budu iskorišteni za prelet krastarećih raketa H-101, zbog čega je somatračka aktivnost podignuta na najviši nivo.

Inače svi ovi bombarderi bili su pre rata u Ukrajini stacionirani u bazi Engels u Stavropoljskoj oblasti, a baza Olenja u fokusus zapadne javnosti je od 1. oktobra kada je objavljena informacija da su izraelski sateliti otkrili prisustvo ruskih strateških bombardera TU-160 i TU-95 raspoređenih u vazdušnu bazu Olenja u blizini Finske.

Prema satelitskim snimcima koje je napravila ova privatna kompanija četiri TU-160 su otkrivena 21. avgusta, a tri TU-95 otkrivena su 25. septembra ove godine.

Vazduhoplovna baza Olenja nalazi se na poluostrvu Kola u blizini Murmanska. U njoj se nalaze i delovi ruske Severne flote i značajan broj naoružanja i vojne opreme, uključujući taktičko i strateško nuklearno oružje.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare