RUSI OSUMNJIČENI ZA RATNE ZLOČINE MOGLI BI BITI IZRUČENI MEĐUNARODNOM KRIVIČNOM SUDU: Kijev razmišlja o predlogu

Ukrajina bi mogla da preda ruske osumnjičene za ratne zločine Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) ako se suđenje u Ukrajini ne bi moglo održati iz pravnih razloga, iako Rusija nije članica MKS, navodi francuska novinska agencija AFP.

Rusija nije htela da se pridruži sudu, koji je osnovan 2002. da bi se bavio zločinima na međunarodnom nivou, uključujući ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid.

„Pravno, to ne bi bila prepreka našoj nadležnosti da postoji razlog zašto ova suđenja ne bi mogla da se održe u Ukrajini“, rekao je Kan na današnjoj konferenciji za novinare u Hagu, u sedištu agencije EU za pravosudnu saradnju Evrodžast.

Međunarodni krivični sud započeo je sopstvenu istragu o ratnim zločinima u Ukrajini ubrzo nakon ruske invazije, ali prema Hanovim rečima, on želi da Ukrajina privede osumnjičene pravdi gde god je to moguće.

Kan je odbio da kaže kada će MKS podneti prve optužbe. Rekao je samo da će sačekati dok ne bude dovoljno dokaza. „Napredujemo i fokusirani smo, sve ću u dogledno vreme saopštiti“, dodao je glavni tužilac MKS.

U Ukrajini 10 osuđujućih presuda za zločine tokom invazije

Deset osoba je već osuđeno u Kijevu za zločine počinjene tokom ruske invazije, rekao je ukrajinski generalni tužilac Andrij Kostin. Optuženo je ukupno 186 lica, uglavnom u odsustvu, u 45 predmeta istrage su već završene i predate sudu.

U međuvremenu, Ukrajina će takođe podići optužnicu za ratne zločine tokom ruskog bombardovanja ukrajinskih gradova poslednjih dana.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare