Žiofre: Beograd pozitivno reagovao na Izveštaj EU

Šef delegacije EU u Beogradu Emanuel Žiofre izjavio je danas da su vlast i predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozitivno reagovali na izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u pregovorima sa EU, koji je on predstavio

– Ima malih razlika između našeg i stava predsednika Vučića, ali on se generalno složio sa većinom stavova u izveštaju – rekao je u intervjuu Tanjugu, Žiofre i pozvao Srbiju da se pridruži sankcijama protiv Rusije.Na pitanje da li su u Izveštaju predviđene neke sankcije za Srbiju, Žiofre je odgovorio da Izveštaj ne služi za kažnjavanje, već samo da pokaže da li stvari idu u dobrom pravcu ili ne.

Kako je naglasio ove godine u izveštaju Evropske komisije, zbog agresije Rusije na Ukrajinu, akcenat stavljen na uslađenost spoljne politike Srbije sa EU, gde je Srbija zabeležila najvći pad, pre svega zbog toga što nije uvela sankcije Rusiji.

– Važno je da Srbija zauzme jasne stavove. Ovo je definišući stav u Evropi, poziv za buđenje, rat se vratio u Evropu, osećamo posledice u ekonomiji, energetici, protoku izbeglica. Očekujemo da svi naši partneri budu zajedno i ujedinjeni – rekao je Žiofre.

On je rekao je da je u pitanju i sentiment, jer Evropa oseća da je ugrožena.

 Mi bismo voleli da Srbija promeni svoj stav. Srbija se juče pridružila 141 zemlji u UN da osudi agresiju Rusije i aneksiju regiona u Ukrajini pokrajine i na tome ćemo raditi sa vladom Srbije da nam se Srbija pridruži u osudi Rusije.

Očekujemo jedinstvo i da Srbija bude sa nama da se suprostavimo kršenju mirovne arhitekture Evrope, dodao je on. Insistiramo na činjenici da je i Evropi potrebna Srbija. Mi želimo da vidimo da je Zapadni Balkan uz nas u ovim teškim trenucima“, poručio je Žiofre.

On je istakao da je Evropska komisija napravila sveobuhvatnu i objektivnu analizu svega onoga što je Srbija napravila na putu ja EU i da je s jedne strane u nekim oblastima postiže napredak, naglašava, dok u nekima nema pomaka, a nazadovanje je zabeleženo u usklađivanju sa spoljnom politikom EU.

– Izveštaj ističe da je Srbija napravila napredak u vladavni prava i pravosuđu, neki napredak je postignut i o oblasti borbe protiv korupcije, dok nije bilo napretka u medijima i Srbija treba da se posveti na radu na medijskoj strategiji – rekao je Žiofre.

On dodaje je ekonomija jedna od najsvetlijih tačaka izveštaja.

– Ekonomije je pokazala otpornost u kovid krizi, mada treba da napreduje u rerformama javnih preduzeća – naveo je Žiofre.

On je pohvalio angažovanost Srbije u regionalnogj saradnji i dobrosusedskim odnosima i konstatovao da je ostvaren napredak u odnosima sa Crnom Gorom.

Konstatovao je da su do sada otvorena četiri poglavlja u vezi sa životnom sredinom i energetikom.

– Pomno ćemo slušati Srbiju u pogledu njenih energetskih potreba, treba da radimo zajedno i nastavimo tranzciju ka obnovljivim izvorima energije – istakao je Žiofre.

UDARNA VEST.rs

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare