STEFANOVIĆ OTVORIO 10. MEĐUNARODNU KONFERENCIJU “OTEH 2022″: U naoružanje Vojske Srbije uvedeno 61 sredstvo iz domaćeg razvoja

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović otvorio je danas na Vojnotehničkom institutu jubilarnu 10. Međunarodnu konferenciju iz oblasti odbrambenih tehnologija “Oteh 2022“.

On je ovom prilikom istakao da je tokom prethodne dve godine u naoružanje Vojske Srbije uvedeno ukupno 61 sredstvo naoružanja i vojne opreme iz domaćeg razvoja.

Ministar Stefanović se na početku posebno zahvalio Vojnotehničkom institutu, ne samo što je domaćin ovako značajne konferencije, već što je okosnica rada na gotovo svim proizvodima naše domaće odbrambene industrije i istinski integrator različitih složenih sistema, koji su danas deo našeg naoružanja i vojne opreme.

– Srbija organizuje ovaj značajni naučni skup već deseti put i posle prethodnog, koji smo organizovali onlajn zbog kovida, ovo je odlična prilika za sagledavanje svih dostignuća u oblasti odbrambenih tehnologija, razmenu znanja i iskustava na ovom polju, učvršćivanje postojećih i uspostavljanje novih oblika saradnje i zajedničkog rada srodnih institucija na razvoju savremenih sredstava vojne opreme i naoružanja, kao i diskusiju o budućim pravcima njihovog razvoja – rekao je ministar Stefanović.

On je istakao da aktuelna dešavanja u svetu, nažalost, veoma jasno pokazuju da sukobi i ratovi ni danas nisu samo zapisi iz istorije i da ih čovečanstvo još uvek nije poslalo u muzeje.

– Njihov odraz na prilike i stabilnost u svetu pokazao je u punom obimu važnost kontinuiranog jačanja sopstvenih oružanih snaga. Na mnogo načina smo kroz ova turbulentna vremena i potrese u svetu, kojima svedočimo, dobili potvrdu da smo odluke koje smo donosili o putu Srbije u prethodnom periodu doneli na ozbiljan, odgovoran i mudar način. Naš put, koji podrazumeva jačanje sopstvene armije i snaženje sopstvenih razvojnih i proizvodnih kapaciteta u pogledu opreme i naoružanja, pokazao se kao i te kako ispravan. Bio je, i danas je, usmeren ka samo jednom cilju – očuvanju mira i stabilnosti naše zemlje i našeg regiona. Naša želja je da nikada više ne ratujemo, ne ulazimo ni u kakve sukobe i ne budemo deo bilo kakvih tuđih sukoba. Želimo da možemo da nastavimo u miru ekonomski da razvijamo Srbiju i stvaramo što kvalitetnije uslove života za naše građane. Ništa od toga nije ostvarivo bez jake vojske, bez snažnih odbrambenih kapaciteta i mi smo, svesni toga, radili na njihovom napretku – rekao je ministar Stefanović.

Nije Srbija nikada bila najveća svetska sila, niti iz reda izuzetno bogatih zemalja, ali smo nacija kako Živojina Mišića, Stepe Stepanovića, tako i Nikole Tesle i Mihajla Pupina, podsetio je ministar u obraćanju učesnicima.

– Na čelu sa predsednikom Vučićem odlučili smo da naš vojnik mora biti dobro obučen, dobro plaćen, ali i izuzetno i moderno opremljen. Кada ste vojno neutralni, ne smete da zavisite samo od uvoza. I zato smo investirali u domaću pamet, naše ljude, domaće institute, domaće fabrike. Njihovi projekti i proizvodi danas čine bazu opremljenosti naših oružanih snaga – rekao je ministar Stefanović.

On je istakao da je naša vojska danas opremljena samohodnim haubicama „Nora“, digitalnim i modularnim „Ognjevima“, modernizovanim tenkom „M-84“, PVO sistemima Pasars, oklopno-borbenim vozilima „Lazar 3“, „Miloš“ i robotizovanim platformama „Mali Miloš“ i brojnim drugim sredstvima, kao i da su sva ta sredstva delo naših ruku i da, pored naše vojske, imaju kupce širom sveta.

– Samo u periodu između održavanja dva „Oteha“, dakle za dve godine, u naoružanje Vojske Srbije uvedeno je ukupno 61 sredstvo naoružanja i vojne opreme iz domaćeg razvoja. Tu su, uz tenk M-84 AS1/2, „Oganj“ i „Pasars“ i modernizovano vozilo pešadije BVP M-80 AB1, raketa M-19 dometa 40+km koju smo uspešno testirali i uvodimo u naoružanje naše vojske, artiljerijska i streljačka municija boljih perfomansi i većih dometa i mnoga druga sredstva koja povećavaju borbenu moć naše vojske – rekao je ministar Stefanović.

On je istakao i da su, takođe, u toku ispitivanja za još 20 prototipova i sedam nultih serija različitih sredstava i oruđa.

– I danas, još jednom želim da se zahvalim našim menadžerima, inženjerima, saradnicima, radnicima i svim zaposlenima u našem Vojnotehničkom institutu i svim domaćim fabrikama zato što je Vojska Srbije danas, zaista, jedna od vodećih u regionu, između ostalog, i zahvaljujući vašem radu. Ulaganja države u ove ljude su se pokazala kao mudra. Naše odluke da zapošljavamo mlade ljude, da stipendiramo buduće inženjere na njihovim studijama, da povećavamo plate našim istraživačima, ali i da im, uz plate, obezbedimo i dodatna novčana sredstva, da gradimo stanove kako bi svi ti ljudi mogli da povoljnije dođu do krova nad glavom i da rešavamo neka pitanja koja su za njih veoma važna bile su ispravne, jer su ulaganje u mir i stabilnost naše zemlje. Baš kao i ulaganje u našu vojnu industriju, u koju ćemo u narednom periodu kako je predsednik Vučić najavio, uložiti i dodatnih 200 miliona evra, pre svega za podizanje kapaciteta proizvodnje i za stvaranje novih mogućnosti da te fabrike prate svetske trendove – rekao je ministar Stefanović.

On im se svima zahvalio i što razumeju koliko je za našu vojsku važno da ne gubimo korak u tehnološkom razvoju i da konstantno razmišljamo šta je to što možemo novo da uradimo kako bi naša vojska bila još sposobnija.

– Mi očekujemo uskoro i početak serijske proizvodnje naše bespilotne letelice „pegaz“, što je u tehnološkom pogledu izuzetno važno za nas. Svesni smo da budućnost odbrane, između ostalog, pored kvalitetnih ljudi, čine dronovi, bespilotne letelice, besposadna vozila, roboti i veštačka inteligencija i u tom smislu ne želimo da zaostajemo za bilo kim u svetu – rekao je ministar Stefanović poželevši učesnicima konferencije puno uspeha u radu, piše Kurir.

Ovogodišnji „Oteh“ okupio je uz brojne učesnike iz naše zemlje i goste iz ukupno 13 zemalja sa svih strana sveta, od Ujedinjenih Arapskih Emirata, SAD, Alžira preko Belorusije, Iraka, Кazahstana, BiH, Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije do Nemačke, Slovenije, Portugalije.

Direktor Vojnotehničkog instituta pukovnik dr Bojan Pavković rekao je da konferencija ima za cilj lično upoznavanje, razmenu ideja, znanja i iskustava između svih učesnika u procesu razvoja naoružanja i vojne opreme, domaćih i inostranih.

– Izrazito mi je zadovoljstvo da i ove godine OTEH ima međunarodni karakter, što je potvrđeno značajnim odzivom naših kolega i prijatelja iz inostranstva koji su svojim radovima i ličnim prisustvom upotpunili ovu konferenciju. Impozantan ukupni broj radova koje ćemo videti tokom ova dva dana ukazuje da je posvećenost naučnom radu iz oblasti odbrambenih tehnologija i dalje na visokom nivou, a prisustvo visokih zvanica ovom otvaranju ukazuje i na bezrezervnu podršku Ministarstva odbrane i državnih institucija naučnoistraživačkom radu – istakao je direktor Vojnotehničkog instituta i dodao da je tradicija OTEH-a da svaki bude posvećen jednom od velikana srpske naučne misli.

Ove godine, skup je posvećen čuvenom naučniku srpskog porekla Ruđeru Boškoviću, koji je ostvario značajne uspehe na poljima fizike, astronomije, diplomatije, filozofije i umetnosti. Tim povodom, profesor dr Slobodan Ninković iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković“ održao je uvodno predavanje o ovom svetski poznatom naučniku.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare