PUTIN STIGAO U KAZAHSTAN: Erdogan mu izlaže svoj mirovni plan za Ukrajinu! Turski predsednik želi da bude posrednik

Ruski predsednik Vladimir Putin doputovao je u Kazahstan, gde će se sastati sa turskim predsednikom Tajipom Erdoganom, koji će, kako se očekuje, predstaviti svoju ideju o prekidu vatre u Ukrajini.

Putin prisustvuje samitu Konferencije o saradnji i izgradnji poverenja u Aziji (CICA) u kazahstanskoj prestonici Astani, gde će prisustvovati nekoliko azijskih lidera, a najviše pažnje biće posvećeno sastanku Putina i Erdogana.

Prema rečima Putinovog savetnika Jurija Ušakova, turski predsednik će najverovatnije na razgovorima izneti svoju inicijativu za mir u Ukrajini.

„U medijima se piše da će turska strana izneti konkretne predloge, a ja lično ne isključujem mogućnost da se Erdogan aktivno pozabavi ovom temom u Astani. Tako da nas očekuje veoma interesantna i, nadam se, korisna diskusija. “, rekao je Ušakov.

Očekuje se da će Erdogan, prema pisanju medija, zvanično ponuditi i ulogu posrednika u pregovorima između Rusije i Ukrajine, koji se očekuju u Istanbulu ili Ankari. Turska je već dva puta bila domaćin sastanka Moskve i Kijeva, ali poslednji put u martu i bez uspeha.

U avgustu se Turska, uz učešće Ujedinjenih nacija, umešala u pregovore o deblokadi ukrajinskog izvoza žitarica, kada su se Moskva i Kijev dogovorili da žito za siromašne zemlje može da se izvozi iz ukrajinskih luka.

Turska je takođe odigrala veliku ulogu u jednoj od najvećih razmena zarobljenika između Rusije i Ukrajine, koja se dogodila 21. septembra.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pre nekoliko dana odbacio svaku mogućnost razgovora sa Putinom, ali mu je sada Ušakov poručio: „Nikad ne reci nikad“.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare