POLITIKO: NATO pravi plan desetogodišnje obnove vojno-industrijskog kompleksa! Sledi potpuno opremanje Kijeva zapadnim oružjem!

NATO alijansa će uskoro pokrenuti plan za obnovu ukrajinske odbrambene industrije tokom naredne decenije, nadajući se da će postepeno izbaciti oružje iz sovjetskog doba u korist zapadne opreme, dok Vašington i njegovi saveznici obećavaju nove runde vojne pomoći Kijevu.

Zvaničnici NATO-a i Ukrajine trebalo bi da se sastanu sledeće nedelje kako bi razgovarali o „dugoročnoj posvećenosti“ revitalizaciji kijevskog vojno-industrijskog kompleksa nakon višemesečnih borbi sa Rusijom, izvestio je u sredu Politiko, citirajući visokog zvaničnika NATO-a.

„Razmatraćemo zahteve za planiranje odbrane kako bismo Ukrajina u potpunosti interoperabilna sa NATO-om“, rekao je neimenovani zvaničnik. „Radi se o prelasku sa sovjetske opreme… na zapadnu opremu kompatibilnu sa NATO-om.

Iako je osoblje NATO-a ponudilo nekoliko detalja o naporima za obnovu, oni su rekli da će se fokusirati na dugoročne potrebe Ukrajine i da će verovatno uključiti nekoliko međunarodnih partnera. Inicijativa će biti odvojena od drugog projekta NATO-a o kojem su ranije ovog meseca razgovarali zvaničnici za nabavku, a koji takođe nastoji da ojača ukrajinski odbrambeni sektor uz dopunjavanje zapadnih zaliha nakon isporuka teškog naoružanja Kijevu.

Ranije u sredu, takozvana „Kontaktna grupa za odbranu Ukrajine“ sastala se kako bi razgovarala o kontinuiranoj vojnoj podršci, a ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov izjavio je da su sistemi protivvazdušne odbrane „glavni prioritet“ njegove zemlje.

Predsedavajući Združenog generalštabova SAD gen. Mark Mili je rekao da će Vašington i njegovi saveznici imati za cilj da obezbede takvo oružje, pozivajući članove kontakt grupe da „uključuju i pomognu [Ukrajini] da obnovi i održi integrisani sistem vazdušne i protivraketne odbrane, posebno stare sisteme“.

Holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren je u međuvremenu obećala da će poslati dodatne protivvazdušne rakete tokom sastanka u sredu, rekavši da je „jedini rezultat koji [Rusija] postiže [nastavkom napada na Ukrajinu] da ćemo isporučiti još više“.

Ta obećanja su usledila ubrzo nakon što je Nemačka isporučila prvi od četiri sistema protivvazdušne odbrane IRIS-T Ukrajini, dok su Francuska, Sjedinjene Države i Britanija najavile nove transfere naoružanja, uključujući francuske haubice na kamionima, američke sisteme protivvazdušne odbrane NASAMS i AMRAAM rakete vazduh-vazduh iz Velike Britanije.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare