Bajden nakon glasanja u UN: „Rusija ne može na silu da menja granice“

Ogromna većina sveta, države iz svakog regiona, velike i male, koje predstavljaju širok spektar ideologija i vlada, glasala su za odbranu Povelje Ujedinjenih nacija, u osudi nelegalnog pokušaja Rusije da silom anektira ukrajinsku teritoriju, saopštio je američki predsednik Džozef Bajden.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je juče Rezoluciju kojom se osuđuje održavanje referenduma o pridruživanju Rusiji u četiri ukrajinske oblasti, a Bajden je u saopštenju istakao da su za usvajanje Rezolucije glasale 143 zemlje članice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (od 193) , čime su, kako je naveo, „stale na stranu slobode, suvereniteta i teritorijalnog integriteta“.

On je istakao da je dokument podržalo „i više od 141 države koje su u martu glasale za nedvosmislenu osudu rata Rusije protiv Ukrajine“.

– Svet je u odgovoru poslao jasnu poruku: Rusija ne može izbrisati suverenu državu sa mape. Rusija ne može silom da menja granice. Rusija ne može da preuzme teritoriju druge zemlje kao svoju. Ukrajina ima ista prava kao i svaka druga suverena zemlja. Ona mora biti u stanju da izabere sopstvenu budućnost, a njen narod mora biti u stanju da mirno živi unutar svojih međunarodno priznatih granica – saopštio je Bajden.

On je naglasio da SAD zajedno sa Generalnom skupštinom UN neće tolerisati nezakonite pokušaje aneksije ili nasilnu krađu susedne zemlje.

– Zalagaćemo se za međunarodno pravo, Povelju UN i prava i zaštitu koje ona pruža Ukrajini i njenom narodu i svakoj državi i narodu svuda – poručio je Bajden.

Od Moskve se, u usvojenoj meri, čiji nacrt je izradila EU, zahteva da „hitno i bezuslovno“ odustane od navodnih aneksija, a insistira se i na hitnom, potpunom i bezuslovnom povlacenju ruskih snaga sa celokupne medunarodno priznate ukrajinske teritorije.

U Rezoluciji se osuđuje „pokušaj nelegalne aneksije četiri delimicno okupirana regiona u Ukrajini“ i pozivaju sve zemlje da ne priznaju taj potez.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare