SVEČANOST! USTOLIČENJE PATRIJARHA PORFIRIJA U PEĆKOJ PATRIJARŠIJI 14. OKTOBRA: Poglavar SPC stigao u eparhiju raško-prizrensku

Patrijarh srpski Porfirije stigao je danas u eparhiju raško-prizrensku, objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Patrijarha Porfirija, koji će 14. oktobra biti ustoličen u Pećkoj patrijaršiji u tron arhiepiskopa pećkih i patrijaraha srpskih dočekao je episkop raško-prizrenski Teodosije, objavljeno je na Instagram profilu patrijarha.

Toga dana Pećka patrijaršija proslavlja manastirsku slavu Pokrov Presvete Bogorodice.

– Radost susreta sa dragim vladikom Teodosijem i carskim gradom Prizrenom – navedeno je na Instagram profilu patrijarha.

Vladika Teodosije poželeo je dobrodošlicu patrijarhu, rekavši da je poseta patrijarha veliko ohrabrenje za sve koji žive u tom gradu, za sve sveštenike, profesore i učenike Bogoslovije Svetih Kirila i Metodija i malobrojne vernike.

– Vaša poseta predstavlja veliki podstrek nama da učinimo svaki napor da se ovde, u našem gradu, i dalje slavi i proslavlja ime Božje i da se služi sveta Liturgija – istakao je vladika Teodosije.

Patrijarh Porfirije blagoslovio je i razgovarao sa malobrojnim Srbima koji su ostali da žive u Prizrenu i okolini.

Njegova svetost patrijarh srpski godine Porfirije na praznik Pokrova Presvete Bogorodice 14. oktobra, Kosovo i Metohiju i Pećku patrijaršiju, stavropigijalnu lavru patrijaraha srpskih, gde će načalstvovati na svetoj liturgiji uz sasluženje više arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Tom prilikom, po tradicionalnom posledovanju biće obavljen svečani čin ustoličenja Njegove svetosti u najsvetiji tron arhiepiskopa pećkih i patrijaraha srpskih.

OSAM VEKOVA PEĆKE PATRIJARŠIJE

Osam vekova svesrpska i opštepravoslavna drevna svetinja – manastir Pećka Patrijaršija – pod svojim svodovima čuva svešteni Tron u koji se uvode naslednici Svetog Save i sa koga arhiepiskopi i patrijarsi srpski upravljaju brodom Hristove Crkve u granicama svoje kanonske jurisdikcije. Posle vaspostavljanja jedinstava Srpske pravoslavne crkve 1920. godine, obnovljena je i tradicija ustoličenja u Pećki tron kao vidljivi dokaz duhovnog ugledanja na naše bogonosne i doblesne arhiepiskope i patrijarhe od dobijanja autokefalnosti 1219. godine do današnjih dana.

Ustoličenje prvog Patrijarha vaspostavljene Srpske Patrijaršije, Njegove Svetosti g. Dimitrija (Pavlovića) u drevni tron u Pećkoj Patrijaršiji izvršeno je 24. avgusta 1924. godine, a kasnije su u ustoličeni i njegovi naslednici na tronu Svetog Save: patrijarh Varnava (Rosić) 6. jula 1930. godine; patrijarh Gavrilo (Dožić) 2. avgusta 1938. godine; patrijarh German (Đorić) 29. maja 1960. godine; patrijarh Pavle (Stojčević) jula 1994. godine; patrijarh Irinej (Gavrilović) 3. oktobra 2010. godine.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare