PETKOVIĆU OPET ZABRANJENO DA POSETI KOSOVO I METOHIJU! Oglasila se Kancelarija za KiM: Pogaženi svi dogovori i sporazumi

Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti u Prištini zabranile su da poseti KiM i prisustvuje ustoličenju patrijarha srpskog Porfirija u Pećkoj patrijaršiji, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

„Ovo je deseti put da vlasti u Prištini na čelu sa Aljbinom Кurtijem demonstriraju silu i samovolju i zabranjuju Petkoviću da poseti južnu psrpsku pokrajinu. Reč je o brutalnom kršenju sporazuma, kako onog o slobodi kretanja, tako i sporazuma o zvaničnim posetama kojim se predviđa pojednostavljena procedura za posetu КiM glavnog pregovarača za dijalog sa Prištinom“, navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije ističu da je Petković uredno, poštujući apsolutno sve postignute sporazume i dogovore, najavio svoju posetu i prisustvo na slavi manastira Pećka Patrijaršija – Pokrov Presvete Bogorodice, kada će u tron arhiepiskopa pećkih biti uveden patrijarh Porfirije, što je od neprocenjivog značaja za verujući srpski narod na Кosovu i Metohiji.

Takođe, iz Kancelarije podsećaju da je Petković u četvrtak planirao da u Gornjem Кuscu prisustvuje manifestaciji „Moravski dani“, međutim, vlasti u Prištini jutros su zabranile posetu Petkoviću i time pogazile sve dogovore i sporazume i pokazale da za njih ni evropske tekovine, ni postignuti dogovori, ni proces normalizacije odnosa nemaju apsolutno nikakakav značaj, već se samo zalažu za krize i tenzije.

Kancelarija za KiM navodi da će ovom brutalnom kršenju sporazuma, ali i uskraćivanji verskih sloboda, obavestti zvanični Brisel, kao garanta poštovanja sporazuma, ali i ostale međunarodne faktore koji se svojski upiru da „takozvano Кosovo predstave kao oazu demokratije, dok je u praksi na delu kršenje sporazuma, demonstracija sile, uz kršenje osnovnih ljudskih prava Srba koji na КiM žive“.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare