BAJDEN UPUTIO PUTINU OŠTRU PORUKU: Ako ruski predsednik upotrebi makar jedno nuklearno oružje mogli bismo da završimo u ARMAGEDONU

Nikad neće biti normalno čuti američkog predsednika kako govori o pretnji „armagedona“ – posebno pred kamerama.

Međutim, Džo Bajden je iskoristio ekskluzivni intervju za Si-En-En u utorak da pošalje još jednu opreznu, ali jasnu poruku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu o katastrofalnim posledicama upotrebe nuklearnog oružja u ratu u Ukrajini, piše Si-En-En u svojoj analizi.

Bajden je prvi američki predsednik od 80-ih koji je morao da izračuna nuklearne arsenale. Voditelj Džejk Taper ga je pitao da li misli da bi Putin, koji je upozorio da je spreman da iskoristi svaku opciju u ruskom arsenalu, mogao da detonira jedno od najgnusnijih oružja na svetu kao čin očaja u izgubljenom ratu.

Bajden je odgovorio: „Mislim da nije“

Nova poruka Putinu

Čineći to, američki predsednik, koji je prvi put pokrenuo ovu temu na prikupljanju sredstava u Njujorku prošle nedelje, jasno je stavio do znanja da šalje javnu poruku Putinu o opasnostima razmišljanja da će upotreba taktičkog nuklearnog oružja niskog prinosa bomba bi bila izolovan događaj.

– Ja to zapravo govorim Putinu. On ne može da nastavi nekažnjeno da priča o upotrebi taktičkog nuklearnog oružja kao da je to racionalna stvar – rekao je Bajden, pre nego što je upozorio na opasne posledice takvog poteza.

– Mogu se desiti greške, mogu se desiti pogrešne procene, niko ne može biti siguran šta će se desiti i mogli bismo da završimo u armagedonu – rekao je Bajden za Si-En-En, ponovo naglašavajući da bi nuklearna eksplozija koja bi ubila hiljade ljudi mogla da dovede do toga da se situacija izmakne kontroli.

Bajden ponavlja strahove nekih stratega koji upozoravaju na eskalaciju do koje bi moglo doći ako se upotrebi nuklearna bomba i izazove odmazda Zapada – iako bilo kakav početni odgovor SAD sigurno ne bi otišao dalje od konvencionalne vojne akcije.

Takođe se čini da Bajden pokušava da stvori narativ odvraćanja oko specifične situacije u Ukrajini. Logika američkih i ruskih strateških nuklearnih arsenala dugog dometa je izbegavanje njihove upotrebe jer bi sukob bio samoubilački za obe strane. Ta jednačina ne postoji u Ukrajini jer ta zemlja nema nuklearni arsenal i teško je zaključiti da ona predstavlja vitalni nacionalni interes koji bi naveo Vašington da odgovori na Putinovo nuklearno oružje.

Ističući da čak i taktičko sredstvo, koje može biti dovoljno malo da uništi vazdušnu bazu ili dovoljno veliko da pretvori grad u ruševine, može dovesti do nečeg mnogo goreg, Bajden izgleda skoro pokušava da stvori novi lanac kalkulacija u Putinovom umu.

Dva važna momenta

Dva momenta u intervjuu istakla su teret koji sada nosi čovek koga prati vojni oficir sa nacionalnim nuklearnim kodovima gde god da krene. Najpre je voditelj Si-En-En zatražio od američkog predsednika da otkrije šta SAD i NATO ne bi tolerisali u Ukrajini i šta bi Vašington uradio ako bi Putin bombardovao nuklearnu elektranu u Ukrajini ili aktivirao taktičko nuklearno oružje.

– Bilo bi neodgovorno da pričam o tome šta bismo ili ne bismo uradili – rekao je Bajden.

Dva važna momenta

Dva momenta u intervjuu istakla su teret koji sada nosi čovek koga prati vojni oficir sa nacionalnim nuklearnim kodovima gde god da krene. Najpre je voditelj Si-En-En zatražio od američkog predsednika da otkrije šta SAD i NATO ne bi tolerisali u Ukrajini i šta bi Vašington uradio ako bi Putin bombardovao nuklearnu elektranu u Ukrajini ili aktivirao taktičko nuklearno oružje.

– Bilo bi neodgovorno da pričam o tome šta bismo ili ne bismo uradili – rekao je Bajden.

Ali činjenica da je sebe saterao u ćošak, zajedno sa nedostatkom svesti, na šta ukazuju njegovi nemilosrdni napadi na ukrajinske gradove ove nedelje, sugeriše da je malo verovatno da će humanitarni impuls biti deo njegovih proračuna. Sam Bajden je u intervjuu rekao da veruje da je Putin „racionalan“, ali da je napravio značajne pogrešne procene i da njegovi ciljevi nisu bili racionalni. To ostavlja otvorenu mogućnost za više odluka koje Zapadu izgledaju iracionalne, ali mogu izgledati razumne u Putinovoj iskrivljenoj logici.

Zato Bajden i stručnjaci koji su svoje karijere posvetili sprečavanju nuklearne apokalipse kažu da mogućnost da Putin posegne za nuklearnim oružjem mora biti shvaćena ozbiljno, čak i ako su šanse male i da bi SAD to mogle da otkriju čim se rusko oružje pokrene.

– To nije verovatan događaj. Uopšte nije verovatan. Ali ovo je događaj sa malom verovatnoćom i velikim posledicama. Ako Putin upotrebi makar jedno nuklearno oružje, to će nas dovesti u potpuno novi svet. Nanosi ogromnu štetu. Rizikuje eskalaciju i nuklearnu razmenu sa Zapadom – rekao je Džozef Cirincione, stručnjak za nuklearnu neproliferaciju.

Cirincione je objasnio da čak i ako je Putinovo zveckanje oružjem samo politička pretnja osmišljena da zastraši Zapad, opasnost ne treba odbaciti:

– On ima sredstva. On ima doktrinu koja mu omogućava da ih koristi. I ima motiv. On gubi ovaj rat. Mora da učini nešto da pokuša da preokrene tok bitke. Mogao bi da se okrene nuklearnom oružju – kaže on.

Iako su neki kritičari zamerili američkom predsedniku što je pomenuo reči poput „armagedon“ i uporedili njegovu retoriku sa Putinovom, motivacije dvojice lidera su veoma različite. Ruski lider se hvali nuklearnim oružjem da bi uplašio svet. Bajden javno govori kako bi uklonio mogućnost katastrofe, piše CNN.

„Nemam nameru da se sretnem sa njim“

Jedan od razloga zašto je rat u Ukrajini toliko opasan je taj što posle skoro osam meseci nema izgleda za bilo kakav istinski diplomatski proces koji bi ga smirio. Ukrajinske snage, koristeći američke i savezničke sisteme naoružanja, postižu izuzetan napredak na bojnom polju i odlučne su da odbiju ničim izazvanu invaziju koja je donela pokolj i široko rasprostranjena razaranja. Putin je toliko ličnog prestiža i ruske krvi uložio u rat da teško može sebi da priušti bilo kakav ishod koji ne može da prikaže kao pobedu.

U intervjuu Taperu, Bajden je signalizirao da ne vidi pravi razlog da se sastane sa Putinom, iako se očekuje da će oba lidera biti na samitu G20 u Indoneziji u novembru. Ali je ostavio otvorena vrata ruskom lideru, rekavši da će sesti sa Putinom ako želi da razgovara o sudbini američke košarkaške zvezde Britni Griner, koja je u avgustu osuđena na devet godina zatvora nakon što je priznala krivicu za trgovinu drogom.

SAD kažu da su Griner i još jedan Amerikanac, bivši američki marinac Pol Velan, nepravedno privedeni. Vašington je ponudio da zameni zatvorenog ruskog trgovca oružjem Viktora Buta za dvojicu Amerikanaca.

– Vidite, nemam nameru da se sretnem s njim, ali ako dođe na G20 i kaže da želi da razgovara o oslobađanju Griner, ja bih se ipak sastao s njim – rekao je Bajden.

Američki predsednik je postavio pitanje i da li uopšte ima o čemu da se razgovara:

– Ponašao se brutalno, mislim da je počinio ratne zločine, tako da ne vidim razlog da se sastanem sa njim – rekao je.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare