STAVLJEN JE KATANAC NA BROJNE TERETANE I KLUBOVE U SRBIJI, ovo je razlog

Poreska uprava je u periodu od 5. maja do 4. oktobra ove godine izvršila kontrole evidentiranja prometa kod 59 sportskih udruženja i teretana, i tom prilikom je kod 29 poreskih obveznika fiskalizacije izrečena mera zabrane obavljanja delatnosti u trajanju od 15 dana.

Sportska udruženja, društva i savezi su takođe u obavezi da preko elektronskog fiskalnog uređaja evidentiraju svaki pojedinačno ostvaren promet na malo, izvršen u okviru navedene delatnosti i zbog toga moraju da snose sankcije zbog neizdavanja fiskalnih računa.

Među zatvorenima ima teretana, atletskih, košarkaških, džudo, plesnih i stonoteniskih klubova, koji se nalaze u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu, Zrenjaninu, Nišu, Kragujevcu, Vranju, Zaječaru, Pirotu… Kod 30 poreskih obveznika koji su kontrolisani, nisu utvrđene nikakve nepravilnosti.

Kada sportska udruženja i savezi, kao nedobitne organizacije stiču samo prihode od članarina, dobrovoljnih prihoda, donacija i slično, a ne ostvaruju druge prihode prodajom robe na tržištu ili vršenjem usluga uz naknadu – nemaju obavezu da ostvarene prihode evidentiraju preko elektronskog fiskalnog uređaja, osim u slučaju kada članarina ili drugi ostvareni prihodi predstavljaju naknadu za promet dobara, odnosno pružanje usluga na malo, prenosi Telegraf.

Plaćanje članarine se smatra naknadom za promet kada je plaćanje članarine uslov za pružanje određenih usluga ili isporuku dobara, kao što su usluge trenera, korišćenje ili nabavka sportske opreme i slično, kažu u Ministarstvu finansija.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare