ZA SILOVANJE UMESTO DVE GODINE ROBIJE DOBIO GODINU I ŠEST MESECI: Sud uvažio glavni argument, bio je hrvatski branitelj!

Viši krivični sud smanjio je kaznu za silovanje bivšem HDZ načelniku opštine Lasinja Željku Prigorcu jer je odlikovani učesnik rata, objavio je danas portal Index.hr, koji je imao uvid u presudu.

U presudi se navodi da je delimično prihvaćena žalba optuženog Prigorca i da se prvostepena presuda kojom je osuđen na dve godine zatvora preinačuje na kaznu zatvora od jedne godine i šest meseci.

Prvostepena presuda mu je izrečena u februaru prošle godine nakon što je Županijski sud u Karlovcu utvrdio da je „upotrebom sile, bez pristanka žrtve, izvršio polni odnos i time počinio krivično delo protiv polne slobode silovanjem“, piše Kurir.

Kako navodi Index, Prigorcu je kazna od dve godine zatvora za silovanje meštanke na lokalnoj zabavi smanjena za pola godine, a pored toga, na slobodu može izaći posle dve trećine odslužene kazne.

Na prvostepenu presudu od dve godine zatvora žalili su se i državni tužilac i optuženi Prigorac. Tužilac je tražio dužu zatvorsku kaznu, ali je sudsko veće odlučilo da mu smanji kaznu i to zato što je bio branitelj.

„S pravom optuženi u žalbi tvrdi kako mu je prvostepeni sud izrekao prestrogu kaznu, jer je jednu okolnost neosnovano cenio otežavajućom (kritičnost prema učinjenom krivičnom delu), a drugu (odlikovani učesnik Domovinskog rata) uopšte nije uzeo u obzir kao olakšavajuću, iako je trebalo“, naveo je Sud u presudi.

Prigorac je u razgovoru za Index pre dve godine tvrdio da nije silovao meštanku, nego da se radi o prostitutki „koja ga je provocirala“.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare