Putin i Zelenski će se susresti u novembru? Već se biraju hoteli gde će odsesti

Bali, ostrvo u Indoneziji, već je krenulo sa pripremama za samit G20, na kojem bi mogli prisustvovati ukrajinski i ruski predsednici Volodimir Zelenski i Vladimir Putin, piše Jutarnji list. 

Ako u novembru oni budu prisustvovali okupljanju čelnika 20 najmoćnijih država sveta, to će biti njihov prvi susret od početka rata.

Ambasador Indonezije u UAE Husin Bagis je u intervjuu za The National News, privatne dnevne novine na engleskom jeziku koje izlaze u Abu Dabiju, rekao da su logističke pripreme za dolazak dvojice čelnika već u toku.

„Upravo odlučujemo u koje ćemo ih hotele smestiti – jedan za gospodina Putina i jedan za gospodina Zelenskog“, kaže Bagis, dodajući da žele izbeći potencijalne napetosti stavljanjem dvojice predsednika preblizu.

„Situacija nije laka zbog ukrajinsko-ruskog rata“, dodao je.

Ni ukrajinsko ni rusko ministarstvo spoljnih poslova nisu potvrdili dolazak Zelenskog i Putina na Bali 15. i 16. novembra. Očekuje se da će multilateralni sastanak u studenom okupiti čelnike 20 najvećih svetskih ekonomija, kao i gostujuće nacije poput Ujedinjenih Arapskih Emirata i Ukrajine.

„Ukrajina nije deo G20, ali ih ipak pozivamo, kao što pozivamo UAE zbog našeg posebnog odnosa s tom zemljom“, rekao je Bagis, „Želimo G20 učiniti platformom za mir, a ne sukob“.

Indonezijski predsednik Džoko Vidodo već je ranije pokušavao kao posrednik podstaći obe strane da pristanu na prekid vatre i ponovo otvore kanale za izvoz žitarica kako bi se osigurala sigurnost hrane.

Kremlj je ranije potvrdio da će Putin prisustvovati samitu, iako je Dmitrij Peskov u petak rekao da format Putinovog učešća „još uvek nije definisan“. Kijev je u avgustu izjavio da Zelenski „veruje da bi trebao biti na teritoriji Ukrajine“, ali da će „razmisliti o putovanju“ ako Putin lično prisustvuje. Njegov sekretar za medije Sergej Nikiforov je u komentaru za ukrajinske medije demantovao informaciju da je Zelenski odlučio da učestvuje na samitu G20.

Zapadne zemlje osudile su dolazak Putina na samit.

„Rusija nema moralno pravo učestvovati na G20 dok traje njena agresija na Ukrajinu“, upozorilo je još u avgustu britansko ministarstvo spoljnih poslova.

Američki predsednik Džo Bajden prvo je rekao da indonezijski predsednik ne bi trebalo da poziva Putina na samit na Baliju, ali je kasnije ublažio svoj stav.

Na pitanje hoće li se sastati s ruskim predsednikom Putinom tokom G20 sastanka, Biden je odgovorio: „To tek treba videti“. State Department je ubrzo nakon toga objavio saopštenje u kojem kaže kako „prema mišljenju cele vlade, ne možemo nastaviti kao dosad kada je reč o odnosu s Rusijom“.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare