PREDSEDNIK VUČIĆ U KRALJEVOJ VINARIJI: Za Topolu planiramo važne stvari! Briga o grožđu i vinu pokazuje ljubav prema Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u Topoli, u poseti Kraljevoj vinariji.

U Topoli se trenutno održava tradicionalna manifestacija „Oplenačka berba“.

Predsednika Vučića dočekali su ministar poljoprivrede, šumarstva i vododprivrede Branislav Nedimović, predsednik opštine Topola Vladimir Radojković, vladika šumadijski Jovan i narodni poslanik Dragan Jovanović.

Predsednik Vučić se obratio prisutnima:

„Došao sam da popijem koju čašu vina, a vi me dočekaste sa mikrofonom, pa da kažem nekoliko reči“, prenosi Kurir.

„Mi za Topolu planiramo nekoliko važnih stvari i veliki novac da uložimo. Oko milion evra za sekundarnu vodovodnu mrežu, još oko milion za uređenje centra grada – pešačku zonu, da Kraljevu vinariju obnovimo brže i da rešimo imovinsko-pravni problem koji danas postoji“.

„Posebno je važan auto-put ‘Vožd Karađorđe’, koji će da spoji Mladenovac i Lazarevac sa Aranađelovcem. Normalno je da radimo puteve dok je još lepo vreme. Gužve su velike, standard je sve veći, sve je više automobila. Spojićemo Šumadiju sa Beogradom iz svih pravaca“.

„U poslednjih pet godina smo broj vinarija u našoj zemlji podigli za 55 odsto, 22.000 hektara je pod rodnim vinogradima i taj broj mora da se poveća. Najviše uvozimo iz Severne Makedonije. Država mora da daje subvencije za vinare. Pred nama nisu laki dani, a ja bih ovde rekao da je srpski čovek uvek umeo da gaji i čuva, a, kada je potrebno, da štiti i brani svoju otadžbinu. Ovde u Karađorđevom mestu, važno je da kažemo da ćemo uvek da brinemo o svojoj zemlji, o novim naraštajima i da baš briga o grožđu i vinu pokazuje ljubav prem Srbiji“.

Posle obraćanja, predsednik Vučić je krenuo u obilazak Kraljeve vinarije.

Trodnevna manifestacija „Oplenačka berba“ održava se ovog vikenda 59. put u Topoli i ima privredno-turistički karakter.

Kraljeva vinarija jedna je od najstarijih vinarija u Srbiji i podigao ju je kralj Aleksandar I Karađorđević 1931. godine kao jednu od najsavremenijih vinarija Balkana i primer ostalim vinarijama kako se uzgaja i spravlja najkvalitetnije vino. Dugo nije bila u funkciji da bi od 2007. godine ponovo počela da proizvodi vina isključivo iz sopstvenih zasada.

U sklopu vinarije nalazi se i muzejska postavka i originalna jedinstvena vinoteka, po kojoj je Kraljeva vinarija sa Oplenca veoma prepoznatljiva.

U toku je renoviranje Kraljeve vinarije.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare