WHATSAPP JE ŠPIJUNSKI ALAT: Osnivač Telegrama upozorava na aplikaciju za razmenu poruka

Pavel Durov je prokomentarisao otkriće bezbednosnih propusta na aplikaciji za razmenu fotografija, videa i poruka, koja broji dve milijarde aktivnih korisnika.

Pavel Durov, osnivač aplikacije Telegram, upozorio je korisnike Whatsapp- a, rekavši da bi trebalo da koriste bilo koju drugu aplikaciju za razmenu poruka, osim te, jer ona otvara vrata koja vode ka privatnim podacima korisnika koji se nalaze u njegovom telefonu, piše Republika.

Pavel Durov se osvrnuo na bezbednosni propust koji je WhatsApp otkrio prošle nedelje i koji je omogućavao hakerima da otmu telefon osobe, rekavši kako je ova aplikacija špijunski alat od kad je nastala i da to ranjivim čini njene korisnike.

Durov je tvrdio da su bezbednosni propusti „podmetnuta zadnja vrata“ koje dozvoljavaju vladama, organima za sprovođenje zakona i hakerima da zaobiđu enkripciju i druge bezbednosne mere. Durov je ranije tvrdio da „WhatsApp nikada neće biti bezbedan ako se ne izvrši značajne modifikacije u načinu rada“.

Durov je napomenuo da nema nameru da privoli ljude da se okrenu Telegramu, koji već sad broji 700 miliona aktivnij korisnika sa dva miliona dnevnih registracija, već da ima za cilj da upozori ljude da su ranjivi i da bi Whatsapp trebalo odmah da deinstaliraju, prenosi Telegraf.

Rekao je da bi hakeri mogli da dobiju pun pristup svemu na telefonima korisnika WhatsApp-a zbog bezbednosnog problema koji je platforma otkrila prošle nedelje. Sve što haker treba da uradi da bi dobio pristup svim podacima na svom telefonu je da pošalje zlonamerni video ili započne video poziv.

Osnivač Telegrama je rekao da nije važno da li je neko najbogatija osoba na Zemlji; ako imaju WhatsApp na svom telefonu, svi njihovi podaci na uređaju će biti dostupni.

 Zato sam izbrisao WhatsApp sa svojih uređaja pre mnogo godina. Ako ga instalirate, otvarate vrata za ulazak u vaš telefon – rekao je Durov.

Durov je dodao da ako neko misli da bi ažuriranje WhatsApp-a na najnoviju verziju učinilo njihove podatke bezbednim, to zapravo nije slučaj. On je dodao da je sličan problem otkriven 2017. i 2018. godine, a zatim 2019. i ponovo 2020. Pre 2016. WhatsApp nije imao end-to-end enkripciju, istakao je Durov, prenosi Telegraf.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare