SASLUŠAN NEMANJA STAJIĆ: Evo za šta se tereti bivši sekretar gradskog Sekretarijata za legalizaciju

Bivši sekretar gradskog Sekretarijata za poslove legalizacije objekata Nemanja Stajić (39), osumnjičen za zloupotrebe u vezi sa ozakonjenjem zemljišta u javnoj svojini i nesavestan rad u službi, saslušan je juče u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

On je negirao izvršenje oba krivična dela, te je u prisustvu svog branioca detaljno izneo odbranu.

Osim Stajića, zbog zloupotreba u vezi sa legalizacijom, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije VJT pokrenulo je istragu i protiv Vlade K.(65), zaposlenog u geodetskoj organizaciji „Jugoprojekt“, i Vojina O. (56), direktora privrednog društva „Borpromet“, koji se tereti za podstrekavanje na izvršenje tog krivičnog dela. Vlada K. je juče negirao krivicu i dao detaljan iskaz, dok osumnjičeni Vojin O., iz zdravstvenih razloga, nije bio na saslušanju i biće ispitan u drugoj polovini oktobra.

– Sumnja se da su od 2015. godine do 19. decembra 2020. u Beogradu Stajić i Vlada K. iskorišćavanjem službenog položaja i prekoračenjem granica službenog ovlašćenja pribavili PD „Borpromet“ imovinsku korist u iznosu od 1,5 miliona dinara – saopšteno je iz Višeg javnog tužilaštva.

– Takođe, sumnja se da je Vojin O. sa umišljajem podstrekao Vladu K. da zloupotrebi javna ovlašćenja u obavljanju geodetskih radova, tako što je u Katastarsko-topografskom planu od oktobra 2015. lažno prikazao postojanje i poziciju šest objekata koji su predmet zahteva za legalizaciju „Borprometa“ pred Sekretarijatom za poslove legalizacije i nalaze se u Ulici gospodara Vučića 171, a koje je označio kao drvene šupe.

Kako se navodi u saopštenju, ti objekti nisu vidljivi na satelitskom snimku teritorije Srbije iz 2015, niti su za njih pribavljeni, niti od Sekretarijata traženi dokazi da su ispunjeni uslovi za ozakonjenje shodno zakonu. Na osnovu pomenutog plana, Stajić je 2017. dao mišljenje da ovi objekti ispunjavaju uslove za legalizaciju. Saslušanje još troje osumnjičenih za nesavestan rad u službi zakazano je za drugu polovinu oktobra.

PREPRODALI ZEMLJIŠTE

Osumnjičeni Vojin O. u decembru 2020. stekao je pravo svojine na zemljištu ispod objekata za koje je tražio legalizaciju, iako oni nisu bili u njegovom vlasništvu, niti ih je imao u zakupu, niti su postojali, kako je to navedeno u pogledu površina i pozicija, pa tako nisu bili ispunjeni uslovi za kupovinu zemljišta ispod tih objekata od Republike Srbije, po toj proceduri. Prema tvrdnji tužilaštva, tako je „Borpromet“ pribavio korist jer je stekao svojinu nad zemljištem koje je u ovoj proceduri proglašeno za građevinsko, ispod lažno prikazanih objekata u spornom zahtevu za legalizaciju. Iz Višeg javnog tužilaštva kažu da je „Borpromet“ pomenuto zemljište dalje prodavao.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare