DODELJENA NOBELOVA NAGRADA ZA KNJIŽEVNOST: U najužem izboru bili su književnici iz celog sveta, a priznanje je PRIPALO OVOM PISCU

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost je francuskinja Eni Erno.

Kako je obrazloženo, nagrada je ove godine dodeljena Eniju Ernou zbog hrabrosti i oštrine kojom otkriva korene, otuđenja i kolektivna ograničenja ličnog sećanja, prenosi Kurir.

Iako je dobitnik nagrade bio nepredvidiv, jedan od glavnih favorita bio je Salman Ruždi, pisac rođen u Indiji, koji je veliki zagovornik slobode govora. Ruždi je proveo godine skrivajući se nakon što su iranski klerikalni vladari pozvali na njegovu smrt, zbog romana „Satanistički stihovi“ iz 1988. godine. Pisac je u avustu teško povređen nakon što je izboden na festivalu u Njujorku.

Favoriti ove godine bili su i: kenijski pisac Ngugi Va Tiongo, Haruki Murakami iz Japana, Jon Fose iz Norveške, Jamajka Kinkejd iz Antigve.

Prošlogodišnja nagrada pripala je piscu Abdulrazaku Gurnau, rođenom u Tanzaniji, čiji romani istražuju uticaj migracije na pojedince i društva.

Nedelja objavljivanja Nobelove nagrade počela je u ponedeljak švedskim naučnikom Svanteom Pabom koji je primio nagradu za medicinu za otkrivanje tajni neandertalske DNK koja je pružila ključni uvid u naš imuni sistem.

Nagradu dodeljuje Švedska akademija nauka, a dobitniku sledi i novčani iznos od nešto više od 1.000.000 evra.


UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare