CENE U NEMAČKOJ DIVLJAJU BEZ KONTROLE: To će trajati i narednih meseci, ovaj sektor je najviše na udaru!  

Cene u Nemačkoj nastaviće da rastu narednih meseci u gotovo svim segmentima privrede, pokazalo je danas istraživanje instituta Ifo, ističući maloprodaju hrane među žarište inflacije.

Prema istraživanju koje je sproveo institut, sve kompanije koje se bave prodajom hrane žele da podignu cene svih proizvoda. Ekonomisti Ifo-a takođe kažu da će cene gasa i struje i ugostiteljske usluge nastaviti da rastu.

„Nažalost, malo je verovatno da će se talas inflacije još smiriti“, rekao je u sredu šef ekonomije Ifo-a Timo Volmeršauzer. Sve prehrambene prodavnice i više od 92 odsto apoteka planiraju podizanje cena, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja. Među prodavcima cveća i biljaka skoro 90 odsto planira da podigne cene.

Više cene najavljuje i oko 80 odsto prodavnica bicikala i kancelarijskog materijala, 87 odsto ugostitelja i skoro dve trećine hotela.

Slična je situacija i u nekim granama industrije, kao što je sektor odeće ili elektronske robe, pokazuju podaci istraživanja instituta iz Minhena.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare