RUSKI VETO! Blokirana rezolucija o nepriznavanju referenduma u Savetu bezbednosti UN, KINA UZDRŽANA!

Rusija je u Savetu bezbednosti UN stavila veto na rezoluciju SAD i Albanije u kojoj se navodi da se ne priznaju referendumi u DNR, LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.

U tekstu rezolucije osuđuje se postupak Rusije koja je „organizovala nezakonite takozvane referendume u regionima Ukrajine, unutar međunarodno priznatih granica“. Akcije Rusije su okarakterisane kao nezakonite, a konstatovano je da ne mogu biti osnova za promenu statusa četiri regiona.

Za rezoluciju glasalo je 10 država, dok su četiri bile uzdržane, uključujući Kinu i Brazil.

Autori su pozvali sve zemlje, međunarodne organizacije i specijalizovane strukture da ne priznaju promenu statusa „Luganskog, Donjeckog, Hersonskog i Zaporoškog regiona Ukrajine“.

Takođe se apeluje da se ne priznaje prisajedinjenje četiri regiona Rusiji.U dokumentu se Moskva poziva da odmah povuče svoje snage iz Ukrajine.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da su pojedine kolege iz SB UN prekršile pravila pristojnosti i dotakle dno, pokušavajući da usvoje rezoluciju koja osuđuje člana Saveta bezbednosti.

– Neke od naših kolega iz Saveta bezbednosti dotakle su svoje dno, narušeno je i ono malo pristojnosti koja je, kako nam se činilo, još postojala u ovoj sali. Ne znamo ni za jedan primer da je Savet bezbednosti nekada usvojio rezolucije koje direktno osuđuju jednu od članica Saveta. Recite, vi ozbiljno mislite da Rusija može razmotriti i podržati takav projekat? – rekao je Nebenzja, prenosi Kurir.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i lideri Donjecke i Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti potpisali su sporazume o pristupanju ovih regiona Rusiji. Ceremonija je održana u moskovskom Kremlju.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare