PENTAGON SVE BLIŽE UKRAJINI: Američka vojska planira otvaranje komandnog centra u ovoj zemlji EU! Cilj bolja pomoć Kijevu! VIDEO

Američki Pentagon planira da uspostavi komandu u gradu Vizbadenu na zapadu Nemačke kako bi spojila konce svog programa obuke i pomoći ukrajinskoj vojsci, izvestio je u četvrtak Njujork Tajms.

List je citirao zvaničnike američke vojske i administracije koji su rekli da će misiju voditi visoki američki general, prenosi Dojče vele

Planirana komanda sugeriše da Vašington očekuje da će pretnja ruske agresije prema Ukrajini i susednim zemljama biti dugotrajna, rekli su sadašnji i bivši visoki američki zvaničnici, navodi list.

List navodi da će nova komanda odgovarati generalu Kristoferu G. Kavoliju, najvišem američkom oficiru u Evropi, i da će izvršavati odluke koje je donela Kontakt grupa za odbranu Ukrajine, koalicija od 40 zemalja koju je stvorilo Ministarstvo odbrane da pomogne Ukrajini.

Između ostalog, nadgledao bi instrukcije ukrajinskih vojnika na poligonima za obuku u Nemačkoj, pored koordinacije centara za tehničku podršku, poput onih koji su uključeni u popravku oružja koje obezbeđuju SAD, u drugim zemljama, navodi se u izveštaju.

Projekat je napravljen po uzoru na šeme obuke i pomoći koje su pokrenule SAD u Iraku i Avganistanu u poslednje dve decenije, navodi Tajms.

Visbaden je sedište američke vojske u Evropi.

Tajms je naveo da američki zvaničnici još nisu javno raspravljali o predlogu, delom zato što još uvek nije u potpunosti izoštren, ali i zato što nisu želeli da daju dodatno gorivo narativu ruskog predsednika Vladimira Putina da je njegov rat protiv SAD i NATO-a. , a ne Ukrajina.

SAD su već pružile milijarde vojne pomoći Ukrajini dok se suočava sa višemesečnom invazijom ruskih snaga.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare