ZEMLJANI MOŽETE MIRNO DA SPAVATE! NASA istorijskim poduhvatom preusmerila asteroid! NAUČNA FANTASTIKA POSTAJE JAVA!

Veruje se da je udar asteroida sa lica Zemlje izbrisao dinosauruse. A svi mi već godinama unazad gledamo holivudske filmove koji predviđaju kako bi izgledao udar asteroida.

Međutim, drugačiji scenario se odigrao u realnosti, a to je slanje neke vrste projektila koji bi ili uništio asteroid ili bi njegov kurs promenio dovoljno da zaobiđe Zemlju. Američka svemirska agencija NASA je pre skoro godinu dana lansirala svemirsku letilicu DART, koja se preksinoć ciljano sudarila sa asteroidom, u svrhu testiranja ovog istorijskog poduhvata.

Miloš Stanković, iz astronomskog društva Eureka, govorio je za Kurir TV o ovoj zanimljivoj temi.

– Ovo je istorijska prekretnica, prvi put da je letelica, koju je napravljena ljudskom rukom, udarila u asteroid i preusmerila njegovu putanju. Svakodnvevno čitamo da dolaze asteroidi koji mogu ugroziti zemlju, ovog puta se dogodilo nešto što je bilo naučna fantastika, iako je ovo bio besopasan steroid, ovo je bio samo test. Zvanične rezultate znaćemo za mesec dana kada se bude videla njegova konačna putanja – započeo je Miloš Stanković.

Stanković smatra da ne postoje potencijalni asteroidi od koje čovečanstvo može da strahuje.

– Svakako da postoje, međutim svi opasni asteroidi se prate, u bliskoj budućnosti nećemo imati nikakvu opasnost, ne bi trebalo to da nas brine. Jedino može biti komplikovanije sa asteroidima koji dolaze iz pravca Sunca jer se pruža manja vidljivost, ali uprkos tome, i oni se prate godinama – uverljiv je bio astronom – rekao je Miloš Stanković

Izneo je i kojim metodama se proračunava kretnja asteroida.

– Postoje zakoni fizike za računanje putanje asteroida, prate se i nema potrebe da brigemo. Jedan od naših štitova je planeta Jupiter koji svojom masom i uticajem gravitacije preusmerava asteroide, da nije Jupitera verovatno ne bi bilo ni Zemlje – dodao je Miloš Stanković.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare