SEDNICU SAVETA BEZBEDNOSTI UN: Razlog provokacije na gasovodima Severni tok 1 i 2!

Moskva želi da sazove hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN zbog „provokacija“ na gasovodima Severni tok 1 i 2, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u sredu u telegramu. Oba cevovoda su ozbiljno oštećena ranije ove nedelje u, za šta mnogi sumnjaju, namernom napadu, piše Kurir.

Danske vlasti potvrdile su u ponedeljak curenje gasa iz gasovoda nedaleko od ostrva Bornholm u Baltičkom moru nakon što je operater prijavio gubitak pritiska i u Severnom toku 1 i u Severnom toku 2. Švedske i danske vlasti su kasnije potvrdile da je došlo do serije podmorskih eksplozija otkriveno pre nego što je potvrđeno curenje.

Ruski, američki i švedski zvaničnici rekli su da je šteta možda rezultat ciljanog napada na infrastrukturu gasovoda. Nijedan osumnjičeni za incident nije zvanično imenovan, iako je u tvitu bivši poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski „zahvalio” Vašingtonu što je uništio gasovod. Moskva, koja je incident nazvala „terorističkim napadom“, takođe je navela SAD kao potencijalnog osumnjičenog.

Nekoliko visokorangiranih nemačkih poslanika uperilo je prst u Rusiju, optužujući je za pokušaje da „podnese nesigurnost među evropskim stanovništvom“.

Nije nedostajalo pretnji od strane nekih zapadnih nacija protiv ruskih podmorskih gasovoda, posebno Severnog toka 2, pre i posle kraja februara, kada je Moskva poslala trupe u Ukrajinu. Bio je spreman da pumpa gas od septembra prošle godine, ali nije pušten u rad zbog odbijanja Nemačke da ga sertifikuje.

Poljski predsednik Andžej Duda zatražio je prošlog meseca da se gasovod „potpuno ukine“. Američki predsednik Džo Bajden upozorio je početkom februara, pre nego što je Rusija počela svoju vojnu operaciju u Ukrajini, da ako Moskva bude delovala protiv Kijeva, „više neće biti Severnog toka 2. Mi ćemo ga okončati”. Novinar ga je zamolio da pojasni šta tačno misli, na šta je Bajden odgovorio: „Obećavam vam, moći ćemo to da uradimo“.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare