KANADA UVODI SANKCIJE ODGOVORNIMA ZA SMRT MAHSE AMINI: Ponovo smo videli da Iran ne poštuje ljudska prava

Kanadski premijer Džastin Trudo poručio je da će Kanada uvesti sankcije odgovornima za smrt devojke Mahse Amini (22), uključujući pripadnike tzv. iranske moralne policije i njenom rukovodstvu.

Ponovo smo videli da Iran ne poštuje ljudska prava, a to nam pokazuje smrt Mahse Amini, rekao je Trudo i dodao da će vlada uvesti sankcije desetinama pojedinaca i organizacija, uključujući iransku tzv. policiju za moral.

Policija za moral privela je Amini prošle sedmice jer nije nosila hidžab na odgovarajući način. Devojka je iz policijskog pritvora prebačena u komi u bolnicu gde je preminula od, kako je navedeno, srčanog udara.

Njena porodica tvrdi da su Amini u policijskom kombiju pretukli pripadnici policije, a po društvenim mrežama kružile su fotografije devojke u bolnici sa uvijenom glavom i krvavim ušima.

Smrt Mahse Amini izazvala je ogromne proteste u Iranu i šire, koje policija na brutalan način pokušava da zaustavi. Više desetina ljudi je ubijeno, uključujući i 20-godišnju devojku koja je uz Amini postala simbol otpora diktaturi ajatole Hameneia i iranskih vlasti.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare