Prodaju Srpkinje za 7.000 do 27.000 dolara: Skandalozan sajt zgrozio javnost

Na internetu je jedna stranica podigla buru u javnosti, s obzirom da su se na njoj našle fotografije žena prestavljenih kao “roba“, što je pokrenulo opštu paniku

Mediji u Srbiji danima pišu o sajtu koji se predstavlja kao svojevrsni vodič muškarcima za pronalazak supruge u inostranstvu. Na ovom sajtu se žene predstavljaju kao roba koja se može kupiti, a tu su se našle i Srpkinje.

Na sajtu je osvanulo i “koliko koštaju“, a cene se kreću od 6.900 do 26.900 dolara. 

Postavlja se pitanje o čemu je ovde, zapravo, reč. Prema svemu sudeći, posredi je trgovina belim robljem, a na tu temu su u emisiji “Jutro“ na Prvoj govorili stručnjak za sajber bezbednost, Katarina Jonev i advokat Lazar Glišović.

– Internet je u poslednjih nekoliko godina postao jako plodno tlo za kreiranje ovakve vrste sadržaja i sajtova koji imaju za cilj ili umrežavanje srodnih duša, tzv. dejting sajtova, ali su ovakve pojave gde se direktno može kupiti ženska osoba takođe u porastu. 

– Na veoma ponižavajući način su ponizene žene u samom smislu se mogu otkupiti. One potencijalno treba da budu supruge muškaraca koji ih kupuju. Navodi se i opseg koliko taj budući muž treba da odvoji godišnje za poklone, da treba da se bavi papirologijom za obezbeđivanje dozvola – govori stručnjak za sajber bezbednost i dodaje:

– Trgovina ljudima na internetu je nešto što treba da nas zabrine. Obzirom da nemamo dovoljno podataka da li je slučajno neka devojka iz Srbije zaista pristala da bude buduća supruga nekog, ovakvi sajtovi treba uvek da budu uzeti sa rezervom, ne igrati se sa time. 

– Veliki broj fotografija su skinute sa društvenih mreža, samim tim dovodimo validnost podataka tih devojaka i da li su svojevoljno prihvatile da budu deo te priče i zaista žele da se udaju i odu u inostranstvo, ili potencijalno u slučaju da pristanu na takvu vrstu poslovnog angažmana, jer to jeste, nažalost, da li će završiti u lancu trgovine ljudima – upozorava Katarina Jonev, prenosi Republika.

Na njeno objašnjenje ove pojave nadovezao se i drugi sagovornik, advokat Glišović: 

– Detaljno smo pregledali sadržaj ove internet stranice. U tom vodiču se objašnjavaju različiti običaji, različite karakteristike različitih žena iz različitih područja. Da budemo odmah načisto, nije reč samo o devojka iz Srbije, već i o ženama iz Skandinavskih država, gde se opisuje koji je trošak i koliko potencijalni mladoženja treba da investira kako bi došlo do zaključenja braka – dodaje advokat i nastavlja:

– Bitno je napomenuti da ovaj sajt sam po sebi ne nudi bilo kakve žene ili potencijalne partnerke, već upućuje na neke etablirane takve stranice. 

– Ovakva vrsta prevare na internetu je dugo poznata i američki FBI kolokvijalno karakteriše kao prevaru “Boris i Nataša“, gde neki američki državljanin komunicira putem internet, ili telefonski sa određenom ženom koja se predstavlja kao Nataša, da bi kasnije shvatio da iza tog lažnog identiteta stoji izvesni Boris. 

– Najčešće je to prevara u jednom potezu, počinje se neki intimni odnos, dopisivanje, gde partnerka traži uplatu izvesne sume novca, a kada se taj novac uplati, tu se obustavlja svaka komunikacija. Treba takođe voditi računa da je trgovina ljuidima značajno ozbiljno krivično delo gde je vrbovanje, posredovanje, usmereno na seksualnu eksploataciju, pornografiju, trgovinu organima. Kazne su od 3 do 12 godina zatvora, pa i više ako se radi u grupi. 

– Ako govorimo o društveno opasnom ponašanju, to je krivično delo zaključenje braka bez saglasnosti onoga ko stupa u brak, tzv. prinudno zaključenje braka. Najčešće je upereno na otklanjanje jedne društvene anomalije koja postoji u Republici Srbiji, kod pripadnika određenih manjinskih grupa. 

– Postoji poseban, kvalifikovani oblik tog krivičnog dela, dakle prinudno zaključenje braka u inostranstvu, gde se omogućava odlazak određene osobe u inostranstvo radi zaključenja prethodno ugovorenog braka. 

Stručnjak za bezbednost je razjasnila da li se ovde radi o prevari, ili trgovini ljudima:

– Najverovatnije jeste jedan vid prevare. Treba uzeti u obzir da je svaka peta osoba žrtva “Cat fishinga“ na internetu, pogotovo kada su romantični sajtovi u pitanju. Svaka prevara na internetu ima za cilj nelegalno iznuđivanje finansijskih sredstava. Tu muškarac ne može da bude siguran da li se tu radi o Srpkinji. 

– Uvek se potencira na hitnom slanju novac za operaciju, za avionsku kartu, za neke sitne troškove, gde se novac pošalje legalnim putem, a nakon toga devojka, prosto, nestane. Ovde imamo situaciju zloupotrebe fotografija, zloupotrebe podataka i ne znamo zapravo da li su devojke iz Srbije, regiona, sa Filipina i tu postoji jako velika mogućnost d ase radi o trgovini ljudima. 

– Obećava se bolji život u inostranstvu, velika plata. Budite na oprezu tu, nemojte da se zalećete, proverite na više strana, ostale internet sajtove. Sad su najviše u fokusu devojke sa Filipina, gde se odmah zaključuje da je reč o siromašnijem sloju stanovništva. Želim da naglasim da se učinilo da je u vreme Korone trgovina ljudima opala, međutim, krijumčari su opet našli način da dođu i do dece i do mladih ženskih osoba, a to je vrbovanje preko društvenih mreža na internetu. 

– Nikome ne smete davati svoj pasoš, uvek obaveštavajte ljude vama bliske gde se nalazite, šta planirate, jer veoma je lako obećati lagodan život na internetu, a u praksi to zaista kobno može da se završi – upozorava Jonev.

S obzirom da se potegla polemika oko fotografija, postavlja se pitanje može li to da se zabrani, ili nekako sankcioniše.

– To svakako predstavlja problem na koji moraju odreagovati osobe koje su time direktno pogođene, odnosno osobe čije su tu fotografijeprikazane. Postoji jedan sličan fenmomen već deceniju unazad, trend biranja žena iz siromašnijih delova Albanije i taj postupak se vrši putem posrednika. 

– Govorimo o neženjama koji žive u ruralnim područjima, koji nemaju mogućnosti da dođu i upoznaju tu svoju buduću partnerku i odlučuju se da za izvesnu sumu novca “kupe“ svoju ženu. Trgovina ljudima prestaje tamo gde dođe do saglasnosti, odnosno pristanka na udaju – podseća Glišović.

– Takođe imate slučaj siromašne albanske porodice koja kaže ćerci: Mi nemamo novca da te izdržavamo i tu je “stavljaju na berzu“. Tu se dovodi u pitanje njena volja da stupi u brak.

– Apelovala bih na roditelje, na mlade ljude koji misle da je lagodan život tamo negde u inostranstvu obećani put, ništa ne radite na svoju ruku i pogotovo proverite jako dobro plaćene poslove – apeluje Katarina.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare