Nakon erupcije vulkana u Pacifiku se pojavilo NOVO OSTRVO /FOTOT/

Novo ostrvo se, nakon erupcije podvodnog vulkana, pojavilo na površini jugozapadnog Tihog okeana, objavila je NASA.

Kako navodi opservacija „NASA Ert“ površina novog ostrva iznosi čak jedan hektar.

„U jugozapadnom Pacifiku, greben morskog dna koji se proteže od Novog Zelanda do Tongem ima najveću gustinu podvodnih vulkana na svetu“, navode oni, prenosi Blic.

NASA je istakla da je „novorođeno“ ostrvo veoma brzo napredovalo.

„Istraživači iz Geoloških službi Tonga procenili su da je površna ostrva 4.000 kvadratnih metara, odnosno 1 hektar, a nadmorska visina 10 metara, što je 33 stope iznad nivoa mora, međutim ono što je zanimljivo ostrvo je trenutno „naraslo“ na 24.000 kvadratnih metara, odnosno na 6 hektara“, navode oni.

„Kratak vek takvih ostrva“

Novootkriveno ostrvo nalazi se jugozapadno od ostrva Late, severoistočno od Hunga Tonga-Hunga Ha’apaija i severozapadno od Mo’unga’onea. Greben „Home“ nalazi se u zoni subdukcije Tonga-Kermadek, oblasti gde se tri tektonske ploče sudaraju na granici koja se najbrže približava na svetu.

Pacifička ploča ovde „tone“ ispod dve druge male ploče, stvarajući jedan od najdubljih rovova na Zemlji i najaktivnijih vulkanskih lukova, dodaje se. NASA je, takođe, u svom saopštenju dodala da su ostrva stvorena podmorskim vulkanima često kratkog veka.

Ovo nije prvi put da erupcije vulkana dovode do stvaranja novog ostrva, zabeleženi su periodi erupcija 1852. i 1857. godine, kada su mala ostrva privremeno formirana nakon oba događaja.

NASA je, takođe, podsetila da su erupcije 1984. i 2006. godine proizvele efemerna ostrva sa liticama koje su bile visoke 50 do 70 metara.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare