UDARNA VEST! „KONTAKTIRAĆE NAS PA ĆEMO VIDETI“ Lavrov: Rusija neće preduzeti prve korake ka dijalogu sa Zapadom“

Rusija u trenutnoj situaciji neće preduzeti prve korake ka dijalogu sa Zapadom, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

-Ne odbijamo kontakte, a kada se dobiju odgovarajući predlozi, pristajemo. Naši partneri žele da se sastanu tiho da niko ne zna za to, izvolite. Jer uvek je bolje razgovarati nego ne razgovarati. Ali u situaciji u kojoj smo mi, Rusija sada neće preduzeti nikakve prve korake – rekao je Lavrov na konferenciji za novinare posle obraćanja na sednici Generalne skupštine UN u Njujorku, prenele su RIA Novosti.

-Oni će nas kontaktirati pa ćemo videti – kazao je Lavrov, prenosi Blic.

„Sve je u doktrini nuklearne bezbednosti“ 

Ruski ministar spoljnih poslova je naglasio da Rusija ne odbija pregovore sa Ukrajinom, ali da što duže Kijev bude to odbijao, biće teže pregovarati. On je istakao da su sve situacije kada Rusija može da upotrebi nuklearno oružje jasno precizirane u vojnoj doktrini zemlje.

-Što se tiče Ruske Federacije, predsednik i drugi predstavnici Kremlja su to u više navrata izjavljivali, mi imamo svoju doktrinu nuklearne bezbednosti, to je dokument koji je dostupan javnosti, u njemu je sve zapisano – naveo je Lavrov.

On je istakao da će Rusija nedvosmisleno poštovati rezultate referenduma koji se održavaju u samoproglašenim Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici (DNR i LNR), kao i u oslobođenim područjima Hersonske i Zaporoške oblasti.

-Kao što je predsednik (Rusije Vladimir) Putin rekao, sigurno ćemo poštovati rezultate ovih demokratskih procesa – rekao je ruski ministar spoljnih poslova na konferenciji za novinare.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je večeras na sednici Generalne skupštine UN u Njujorku da se referendumi u Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici, i regionima Zaporožje i Harkov održavaju na preporuku ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog.

– Zapad negoduje zbog referenduma koji se trenutno održavaju u Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici, te regionima Zaporožje i Harkov. Međutim, meštani tih teritorija samo su reagovali na činjenicu da im je to predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski preporučio u jednom od svojih intervjua iz avgusta prošle godine – rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je podsetio da je tada Zelenski savetovao meštanima Donbasada da idu u Rusiju, prenosi „Raša tudej“.

Lavrov je ukazao na to da je Zelenski potom savetovao svakom ko se oseća kao Rus da zarad svoje dece i unučadi da ode u Rusiju.

– Meštani pomenutih regiona upravo to i čine, nose svoju zemlju sa njima – rekao je Lavrov.

Referendum o pitanju ulaska u sastav Rusije počeo je u juče u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti. Glasanje će trajati do utorka, 27. septembra.

EU blokira isporuke đubriva koje Rusija želi da besplatno isporuči u sklopu borbe protiv gladi u Africi, rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pred Generalnom skupštinom UN.

– Brodovi sa ukrajinskim žitom plove u ne tako siromašne zemlje, dok nisu uklonjene finansijske i logističke prepreke koje su postavile SAD i EU kako bi ograničile izvoz ruskog žita i đubriva – izjavio je Lavrov.

Prema njegovim rečima, teretni brodovi sa 300.000 tona ruskog đubriva nedeljama su blokirani u evropskim lukama.

On je istakao da je isporuka namenjena za zemlje u razvoju u Africi, ali da EU nije pokrenula korake za uklanjanje sankcija za njihov prolaz.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare