KURTI SPREMA NOVU REPRESIJU NAD SRBIMA: Zbog čega Amerikanci i Britanci naoružavaju Prištinu 

Priština je nastavila da zdušno sarađuje sa zemljama Kvinte, od kojih dobija i političku i vojnu pomoć. Nove informacije o naoružavanju Kosova jesu razlog za zabrinutost, jer predstavlja najveću bezbednosnu pretnju u regionu, upozoravaju sagovornici Kurira.

Tražili artiljeriju

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da ne želi da komentariše moguće dopremanje oružja i opreme kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju od Velike Britanije i Amerike. On je otkrio da postoji informacija da je Kurti tražio artiljeriju dometa većeg od 10 kilometara i da elektronsko ometanje radi odavno.

– Kad su zauzimali administrativne prelaze, oni su uvek elektronski ometali sve što je dolazilo iz centralne Srbije. Ali uzvratićemo što se tiče elektronskog ometanja… Pred nama je veoma težak period, ali možemo li da iskočimo iz sopstvene kože? Možemo li, kao što neki koji me kritikuju kažu da smo sve dalje od EU kad pomenemo Kosovo, da zaboravimo Kosovo i naš narod? Da se pravim da nisu ubijana deca? Nemamo mi mnogo izbora. A što se tiče oružja i opreme, mali smo mi, a to su prejake sile. Za nijansu smo manje mali od onoga što oni misle – poručio je Vučić.

Pretnja za Srbe

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš kaže za naš list da je novo naoružavanje Kosova, na koje upozorava i predsednik Vučić, veoma opasno za region.

– Razlozi koje navodi Kurti su u najmanju ruku smešni i vređaju zdrav razum. Prvo, Kosovo nema nikakav razlog da Srbiju smatra kao bezbednosnu pretnju, jer od nje nikada nije došao nijedan ofanzivan ili agresivan potez zbog kojeg bi trebalo da se oni dodatno naoružavaju. Drugo, oni izdvajaju novac da bi parirali Srbiji u vojnoj moći, tako bar kaže njihov premijer. Kosovo ne može da parira Srbiji u tom smislu ni kada bi sav novac, sve budžete koje imaju, uložili samo u vojsku, jer nadmoć na strani Srbije je toliko velika da je, prosto, nedostižna. Dakle, ovi razlozi su besmisleni i mogu da ih progutaju samo njihovi birači, a pitanje je da li mogu i oni – naglašava on.

Naš sagovornik otkriva da je pravi razlog – dalja militarizacija Kosova.

– Nju sprovodi jedna agresivna Vlada, kršeći tako sve moguće međunarodne sporazume i zakone koji jasno kažu da na Kosovu kao jedina naoružana formacija može da postoji samo misija Kfora, pod komandom NATO. Ovo novo naoružavanje ima za cilj samo da ojača kapacitete za represiju nad srpskom zajednicom na Kosovu i Metohiji i to je bez presedana najveći bezbednosni rizik u celom regionu Balkana. Srbiji ne preti opasnost od ove avanture, ali preti opasnost kosovskim Srbima i uopšte regionalnoj bezbednosti. I zato je krajnje vreme da međunarodni faktori koji imaju uticaj na politiku Prištine, a to su pre svega SAD, Nemačka, Britanija i NATO, zaustave ovu militarizaciju i tako otklone glavni i najveći bezbednosni rizik na području celog Balkana – upozorava Dragaš.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare