Koga je Putin poštedeo mobilizacije? Oni ne moraju u rat

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je spisak industrija čiji zaposleni neće biti pozvani tokom delimične mobilizacije.

–  U cilju obezbeđivanja rada određenih visokotehnoloških industrija, kao i finansijskog sistema Rusije, doneta je odluka da se ne regrutuju u vojnu službu u okviru delimične mobilizacije građana sa visokim obrazovanjem u relevantnim specijalnostima i oblastima – navodi se u saopštenju ministarstva.

Kako se navodi, mobilizacije su pošteđeni zaposleni u sledećim granama industrije:

– akreditovane organizacije koje rade u oblasti informacionih tehnologija, koje se bave razvojem, implementacijom, održavanjem i radom IT rešenja i obezbeđivanjem rada informacione infrastrukture;

– Ruski telekom operateri uključeni u obezbeđivanje bezbednosti i rada komunikacionih objekata, centara za obradu podataka, kao i javnih komunikacionih objekata i linija;

– okosne organizacije u oblasti informisanja i komunikacija, njihova međuzavisna lica, osnivači redakcija ili izdavači registrovanih medija, emiteri TV kanala i mediji koji se bave proizvodnjom i distribucijom medijskih proizvoda;

– organizacije koje obezbeđuju stabilnost nacionalnog platnog sistema i infrastrukture finansijskog tržišta, upravljanje likvidnošću banaka, promet gotovine.

Ističe se da će se spiskovi koje šefovi organizacija dostavljaju Generalštabu smatrati osnovom za oslobađanje od regrutacije.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin je 21. septembra proglasio delimičnu mobilizaciju, nakon čega je pres služba Kremlja objavila dekret o delimičnoj mobilizaciji u Rusiji.

U skladu sa saveznim zakonima od 31. maja 1996. br. 61-FZ „O odbrani“, od 26. februara 1997. br. 31-FZ „O mobilizacionoj obuci i mobilizaciji u Ruskoj Federaciji“ i od 28. marta 1998. br. 53- Savezni zakon „O vojnoj dužnosti i vojnoj službi“ donosi se odluka:

1. O objavljivanju delimične mobilizacije u Ruskoj Federaciji od 21. 09. 2022.

2. Izvršava se poziv građana Ruske Federacije na služenje vojnog roka za mobilizaciju u Oružane snage Ruske Federacije. Državljani Ruske Federacije pozvani na vojnu službu mobilizacijom imaju status vojnog lica na službi u Oružanim snagama Ruske Federacije po ugovoru.

3. Nivo plate za državljane Ruske Federacije pozvane na vojnu službu mobilizacijom u Oružane snage Ruske Federacije odgovara nivou plate za vojno osoblje koje služi u Oružanim snagama Ruske Federacije po ugovoru.

4. Ugovori o odsluženju vojnog roka koje su zaključila vojna lica važe do isteka perioda delimične mobilizacije, osim u slučajevima otpuštanja vojnih lica iz vojne službe po osnovu utvrđenim ovom uredbom.

5. Utvrditi u periodu delimične mobilizacije sledeće osnove za otpuštanje iz vojne službe vojnih lica koja služe vojnu službu po ugovoru, kao i državljana Ruske Federacije pozvanih na vojnu službu radi mobilizacije u Oružane snage Ruske Federacije:

a) po godinama – po navršenju starosne granice za služenje vojnog roka;

b) iz zdravstvenih razloga – u vezi sa njihovim priznavanjem vojnolekarske komisije nesposobnim za vojnu službu, izuzev vojnih lica koja su izrazila želju da nastave vojnu službu na vojnim dužnostima koje mogu zameniti navedena vojna lica;

v) u vezi sa stupanjem na snagu sudske presude o izricanju kazne zatvora.

6. Vladi Ruske Federacije:

a) da finansira aktivnosti za delimičnu mobilizaciju;

b) preduzima neophodne mere za zadovoljavanje potreba Oružanih snaga Ruske Federacije, drugih trupa, vojnih formacija i organa u periodu delimične mobilizacije.

7. Najviši zvaničnici konstitutivnih entiteta Ruske Federacije obezbeđuju regrutaciju građana na vojnu službu za mobilizaciju u Oružane snage Ruske Federacije u broju iu rokovima koje odredi Ministarstvo odbrane Ruske Federacije. za svaki konstitutivni entitet Ruske Federacije.

8. Omogućiti građanima Ruske Federacije koji rade u organizacijama vojno-industrijskog kompleksa pravo na odlaganje od regrutacije na vojnu službu radi mobilizacije (za period rada u ovim organizacijama). Kategorije građana Ruske Federacije kojima se daje pravo na odlaganje i postupak za njegovo odobravanje utvrđuje Vlada Ruske Federacije.

9. Ova uredba stupa na snagu danom zvaničnog objavljivanja.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare