OVO MORA DA SE DESI DA BI PUTIN UPOTREBIO NUKLEARNO ORUŽIJE Vojni analitičari izneli zabrinjavajuće prognoze TEK ĆE SE RASPLAMSATI 

Povodom odluke ruskog predsednika Vladimira Putina o delimičnoj mobilizaciji, njegove izjave o mogućnosti upotrebe nuklearnog oružja, kao i tvrdnje da ne blefira, svoja gledišta su izneli gosti jutarnjeg programa Kurir televizije, Vlade Radulović, vojni analitičar i predsednik za geostrateška istraživanja i terorizam i Ivan Miletić sa instituta za javnu diplomatiju.

Komentarišući mogućnost upotrebe nuklearnog oružja, Radulovć je izjavio da se na osnovu trenutne situacije ne može dati jasna prognoza o tome koliko je takvo upozorebnje ozbiljno.

On navodi da se prema ruskoj vojno-političkoj doktrini, još uvek nisu stekli uslovi za pribegavanje nuklearnom oružju:

– Onda kada vitalno i teritorijalno bude ugrožen opstanak Ruske federacije, onda se pribegava upotrebi nuklearnih sredstava. Kada tumačite da li je s obzirom na situaciju do toga došlo ili ne, ja ne mislim da jeste, jer Rusija ne ratuje na svojoj teritoriji. Niko nije napao Rusiju, već je Rusija napala Ukrajinu – rekao je Radulović i dodao – Jedino ukoliko postoje neke zakulisne radnje i planovi u koje ne možemo imati uvid, na osnovu njih bi se mogla doneti odluka o upotrebi nuklearnog naoružanja.

Nadovezujući se na sagovornika, Ivan Miletić je ocenio da je procena vitalne i teritorijalne ugroženosti Rusije podložna tumačenju, s obzirom da ukoliko rezultat najavljenih referenduma bude pripajanje Hersonske, Donjecke i Luganske narodne republike Rusiji, Rusija bi mogla da konstatuje da se ratovi vode upravo na njenoj teritoriji, što daje sa Ruskog stanovišta daje legitimitet nuklearnoj intervenciji.

Radulović je oceno da situacija u Ukrajni, s obzirom na delimičnu mobilizaciju, koja pokazuje da profesionalna vojska nije dovoljna za ostvarenje vojno političkih ciljeva Rusije, tek ulazi u fazu eksalacija što daje povoda za zabrinutost.

– Bojim se da mi tek sad ulazimo u fazu rasplamsavanja i da to nikako nije dobro – rekao je Radulović.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare