OEBS: REFERENDUMI U UKRAJINI BIĆE NEZAKONITI! 

Najviši zvaničnici Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) osudili su danas planove za održavanje referenduma u oblastima u Ukrajini koje su pod kontrolom proruskih snaga, saopšteno je danas iz te organizacije

Planove za održavanje referenduma osudili su poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau, generalni sekretar OEBS-a Helga Marija Šmid, predsednik Parlamentarne skupštine OEBS-a Margareta Sederfelt i direktor Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava Mateo Mekači.

„Bilo kakve izbore ili referendume na teritoriji Ukrajine mogu raspisati i sprovesti samo legitimni organi vlasti u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i međunarodnim standardima. Stoga će planirani referendumi biti nezakoniti“, navodi se u saopštenju OEBS-a, prenosi Informer.

Dodaju da bi svaki referendum koji se planira uz podršku snaga koje nezakonito sprovode kontrolu na okupiranim teritorijama bio u suprotnosti sa međunarodnim standardima i obavezama prema međunarodnom humanitarnom pravu, a ishod takvog izjašnjavanja neće imati pravu snagu.

Predstavnici proruskih vlasti u samoproglašenim Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici (DNR i LNR) u Donbasu na istoku Ukrajine najavili su da će na tim teritorijama biti organizovan referendum o ujedinjenju sa Rusijom od 23. do 27. septembra.

Referendumi o pridruživanju Rusiji u Hersonskoj i Zapoorškoj oblasti biće organizovani u istom terminu.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare