VUČIĆ U NJUJORKU: Evo kad će se predsednik Srbije obratiti iz sedišta Ujedinjenih nacija

U sedištu UN na Isti Riveru u Njujorku u toku su pripreme za Generalnu debatu svetskih lidera, a na jednoj zgradi oslikano je i veliko platno koje upozorava da se svet nalazi na prekretnici kada je reč o klimatskim promenama.

Iako je 77. zasedanje Generalne skupštine UN zvanično otvoreno 13. septembra, zdanje UN na Menhetnu će preplaviti delegacije iz celog sveta tokom trajanja debate svetskih lidera, od 20. do 26. septembra, na kojoj će govoriti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u sredu, 21. septembra, piše Kurir.

Osim organa reda, službenika UN i članova pojedinih delegacija, može se videti i poneka medijska ekipa. Ispred sedišta svetske organizacije u Prvoj aveniji još nisu okačene zastave zemalja članica.

Za razliku od prethodne godine kada su bile stroge kovid mere, trenutno predstavnici medija i članovi delegacija mogu da uđu bez maski za lice. Ispred sedišta UN prošle godine su bili svuda šatori za brzo testiranje na kovid, što za sada još nije slučaj. Iako još nema gužvi, koje su uobičajene za pocetak debate, koju po tradiciji svojim obraćanjima otvaraju američki i brazilski predsednik, pojačane policijske snage su prisutne oko zdanja UN.

Generalna debata UN prošle godine je održana u hibridnom formatu, pošto su delegacije mogle da biraju da li će se njihovi predstavnici obratiti lično u sedištu UN ili poslati video poruku.

Premijerka Ana Brnabić se tada lično obratila, a u delegaciji je bio i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković. Ove godine se na Generalnoj debati očekuje veliki broj delegacija, dok je na prethodnoj bilo fizički prisutno oko 70 predsednika država i tridesetak predsednika vlada.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare