Hapse tajkuna gazdu Kneza: Zbog korupcije tužilaštvo saslušalo Srđana Kneževića

Srđan Knežević, vlasnik „Knez petrola“ i osuđeni švercer nafte, danas je saslušan u posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, i to zbog krivičnog dela prevara u privrednom poslovanju. Protiv Kneževića, aktera mnogih afera, uključujući i ratnog profiterstva, prijavu je podnela firma „Medijska mreža d. o. o.“, u okviru koje posluje i list Srpski telegraf.

Vlasnik „Knez petrola“ je iskaz davao sat vremena.

Očigledno je da je država krenula u odlučnu borbu protiv korupcije, te da će posle saslušanja u tužilaštvu uslediti i konkretne akcije i hapšenja mešetara i tajkuna.

– Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podneta je krivična prijava protiv Srđana Kneževića, vlasnika kompanije „Knez petrol“. Krivičnu prijavu podnelo je pravno lice „Medijska mreža d. o. o.“ zbog krivičnog dela prevara u privrednom poslovanju. U cilju provere navoda, tužilaštvo je obavilo informativni razgovor sa Kneževićem u svojstvu građanina – rekli su za Republiku iz ove institucije.

Knežević je sve vreme, kako saznajemo, pokušao sebe da predstavi kao žrtvu, kako je on taj koji je uvek napadan, a na konkretna pitanja tužioca izbegavao je odgovor.

– On je u razgovoru s postupajućim zamenikom tužioca negirao navode iz krivične prijave. Tužilaštvo će takođe uputiti poziv za informativni razgovor i podnosiocu krivične prijave, prikupiti potrebna obaveštenja, te doneti odluku o daljem postupanju – poručili su iz tužilaštva.

Pomenuti švercer nafte, koji je i uz pravosnažnu presudu zadržao licencu za bavljenje poslom, a što je nemoguće po zakonu, u Palatu pravde ušao je u 9.55, a izašao posle tačno sat – 10.55. Naša ekipa je pokušala da mu postavi pitanja, ali je on izbegao bilo kakvu komunikaciju, nije želeo da razgovora, te je na izlasku iz Palate pravde gotovo pobegao od našeg reportera.

SITNI ŠVERCER, PA BOGATAŠ

Advokat Svetozar Vujačić i savetnik ministra policije kaže da nadležni treba detaljno da pročešljaju Kneževića i njegovo poslovanje jer je od sitnog švercera dogurao do basnoslovnog bogatstva.

Osuđen za šverc nafte

Knežević je odlukom Apelacionog suda, u oktobru 2016, pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu od 20 meseci u postupku za šverc nafte. Vlasnik „Knez petrola“ je jedan od aktera naftne mafije koja je švercom ovog derivata oštetila državu na akcizama i porezu za oko 100 miliona dinara. Proces je trajao devet godina. Svi osuđeni se terete da su, kao deo velikog lanca švercera nafte, od 13. januara do 25. maja 2007. uvozili iz Grčke petrolej i JET A1, prikazujući ih kao sirovinu za proizvodnju boja i lakova, zbog čega nije plaćana akciza, a to gorivo je zatim prodavano kao dizel D2.

Licenca mu nije oduzeta

Knežević je pravosnažno osuđen na kaznu zatvora zbog šverca nafte, ali mu licenca nije oduzeta. Naime, prema Zakonu o energetici, to je moralo da se uradi odmah jer su propisani uslovi za dobijanje, kao i produžavanje licence, a Knežević posle presude nije ispunjavao najvažniji uslov – da se dozvola za rad izdaje ako „direktor, odnosno članovi organa upravljanja, nisu bili pravosnažno osuđeni za krivična dela u vezi s obnavljanjem privredne delatnosti“.

Ratni profiter

Knežević je pokušao da iskoristi rat u Ukrajini da izazove nestašicu goriva da bi profitirao. Pošto je Vlada donela uredbu o ceni goriva, Kneževiću nije odgovarala cena, pa je ograničio prodaju na svojim pumpama da bi sačuvane derivate prodao kasnije, po višoj ceni, iako je ovakvo mešetarenje bilo strogo zabranjeno (zbog veštačkog stvaranja nestašice goriva). „Knez petrol“ je uputio dopis i pod oznakom „važno“ i „hitno“ tražio od prodajnih mreža da ograniče prodaju goriva na 20 litara za automobile po rezervoaru, 50 litara za traktore i 100 litara za kamione. Istovremeno, zabranjeno je i sipanje evrodizela u kanistere i bidone bez obzira na ovlašćenja koja im to omogućavaju.

Uvaljivao loš mazut toplanama

Knežević je pokušao zimus da proda našim toplanama 20 vagona mazuta čiji je kvalitet ispod svakog standarda. Pokušaj prevare je propao jer je kontrolom utvrđeno da je mazut ispod svih normi. Da nije otkriveno, korišćenje takvog mazuta moglo bi da napravi ozbiljan problem i dovede do havarija s nesagledivim posledicama. Međutim, Knežević se tu nije zaustavio. Kad krš mazut nije mogao da uvali u Srbiji, prodao ga je komšijama u BiH.

Bahatost za medalju

Naš list je u maju ove godine objavio sliku na kojoj se vidi kamion/cisterna „Knez petrola“ kako vozi u suprotnom pravcu. Slika je napravljena na Pupinovom mostu, jednoj od najprometnijih beogradskih saobraćajnica, pa je samo pukom srećom izbegnuta tragedija.

CV „za primer“

– Obogatio se švercom nafte koju je skidao s brodova na Dunavu. Godine 2004. osnovao je „Knez petrol“

– Kao član naftne mafije, uhapšen je 2007. i u pritvoru je bio od 29. maja te godine do 17. aprila 2008. Pravosnažnom odlukom suda osuđen je 2016. na 20 meseci zatvora.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare