ODLUKU MUP-A NE MOGU DA PROMENE AMBASADORI, VEĆ SAMO SUD! Vulin odgovorio Hilu i Žiofreu zbog zabrane šetnje u okviru Evroprajda

Regujući na istup šefa delegacije u Srbiji i ambasadora SAD, ministar policije Aleksandar Vulinrekao je da odluku MUP-a o zabrani šetnje u okviru Evroprajda može promeniti samo sud.

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil i šefa Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre istakli su da su sigurni da će se šetnja LGBT zajednice u okviru Evroprajda 2022 održati uprkos odlukama MUP-a Srbije.

U saopštenju MUP-a koje potpisuje Aleksandar Vulin navodi se da su Hil i Žiofre izrazili nadu da se u Srbiji neće poštovati zakonska procedura i da će uprkos odluci nadležnih organa.

Ističe se da poštovani ambasadori nisu izrazili nadu da će i protivnicima Evroprajda biti dozvoljeno da šetaju bez obzira na odluke nadležnih organa.

Kako se ocenjuje, Hil i Žiofre nisu podveli to okupljanje pod ljudska prava i slobodu izražavanja.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nema takvih predrasuda, mi ne delimo građane Srbije i mi poštujemo svačije pravo na izražavanje stava, ali isto tako i vodimo računa o svačijoj bezbednosti, pa odluke ne donosimo na osnovu ideoloških ili bilo kojih drugih predrasuda“, naglasio je Vulin.

Dodaje se da je MUP u skladu sa zakonom na osnovu procene stručnih kadrova doneo odluku o zabrani obe šetnje i potvrdio odluku i u drugom stepenu. Vulin je naglasio da odluku MUP-a može da promeni samo sud.

„Pritisak na pravosuđe nije u skladu sa proklamovanim vrednostima Evropske unije kojoj tako uporno težimo, a ni u Sjedinjenim Američkim Državama ne bi bilo moguće da bilo koji ambasador izrazi nadu da će nadležni državni organi postupiti u skladu sa njegovim uverenjima ili stavovima“, dodaje Vulin.

Kako je poručio, u Srbiji se poštuje zakon i brine o interesima Srbije, svi ostali će biti saslušani sa poštovanjem, ali poslušan će biti samo zakon i samo naši građani.

MUP ponavlja svoj stav da nikakvih šetnji na kojima može doći do, kako se ocenjuje, „besmislenih i po interese Srbije i građana štetnih i nepotrebnih sukoba“ neće biti.

„Verujem da se tome nadaju i poštovani ambasadori Hil i Žiofre“, zaključio je Vulin.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare