UŽIVO SKUPŠTINA, PREDSEDNIK ODGOVARA POSLANICIMA: Koliko vam je stalo do KiM, govori to što ste se juče svađali gde ćete da sedite

BEOGRAD – Poslanici Skupštine Srbije nastavili su od 10 časova raspravu o Izveštaju o pregovorima sa institucijama samouprave u Prištini, koji je juče predstavio predsednik države Aleksandar Vučić.

Posebna sednica parlamenta, na kojoj poslanici razmatraju Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini od 15. juna 2021. do 1. septembra 2022. godine, nastavljena je od 10 časova.

11.26 – Vi možete sebi da dozvolite da sedite pod zastavom nezavisnog Kosova, ja ne mogu i ne smem jer me na to obavezuju i Ustav i zakon, a i neću to da radim – rekao je predsednik obraćajući se opozicionom poslaniku Aleksandru Jovanoviću Ćuti koji je govorio o Gornjim Nedeljicama. Predsednik je govoreći o Železari i rudniku Bor rekao da je ponosan na dogovor sa Ziđinom, gde je sačuvnao 10.000 radnih mesta, a niko se osim Kineza i Rusa nije prijavio. Predsednik je rekao da je naš budžet krvario, jer smo gubili više od milijardu evra…

– I dolaze ljudi, spasavaju nas, spasli su istok Srbije – rekao je Vučić dodavši da se svi okolni gradovi oslanjaju na Bor i žive od tog Ziđina. To je jedan od najvećih uspeha na koji sam ponosan – rekao je Vučić.

11.03 – Predsednik odgovara poslanicima ponaosob u okviru skupštinske rasprave – o manjinama, rudnoj renti, pijaćoj vodi u Vojvodini, pre svega Zrenjaninu, a grade se i fabrike vode u Kikindi, Temerinu, Beočinu…

– Rešićemo pitanje vode u Zrenjaninu… a grade se i fabrike vode u Kikindi, Temerinu, Beočinu… – rekao je predsednik dodavši da se borimo a da li to ide sporije nego kod drugih.

Odgovor opoziciji

Predsednik je opozicionim poslanicima rekao da su strašno osetljivi kad su oni lično u pitanju i njihove porodice i nimalo osetljivi kad je reč o drugima pa tako napadaju njegovog oca koji je bio na litijama.

– Vi ste ti koji ste sebi dali moralno pravo da mi svaki dan držite lekcije i tirade – kazao je i dodao: I da se slikam sa sve troje dece, više bih lajkova dobio da se slikam sa svoja dva psa… to više govori o nama.

Naglasio je da se predstavnici opozicije isključivo služe ličnim diskvalifikacijama a za to redovno optužuju druge.

– Juče za 10 sati i 17 minuta niste istrpeli da mi ne dobacite, niste bili toliko trpljivi, a ja sam saslušao i nikom nisam dobacio… Koliko vam je stalo do Kosova, govori to što ste se juče svađali gde ćete da sedite – rekao je predsednik u parlamentu

10.00 – Vreme za raspravu je duplirano, tako da se očekuje da parlament i danas, kao i juče, radi čitav dan, a kako je najavio predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić i danas će se raditi bez uobičajene pauze. Juče su se u skupštini obratili šefovi poslaničkih grupa, dok se za današnju diskusiju prijavilo 76 poslanika.

Na početku je poslanik Jahja Ferhatović iz Stranka pravde i pomirenja, rekao da se juče povremeno osećao kao stranac jer je većina poslanika govorila kao da u Srbiji žive samo Srbi. Dodao je da je nacionalne manjine pominjao samo predsednik Srbije i ponovio molbu da se sačuva mir i suživot jer bez toga nema opstanka.

Poslanik kluba Evropski regioni Aleksandar Olenik istakao je da ne želi da umanji značaj Kosova i Metohije, ali da ista vlast koja se poziva na Ustav, svakodnevno krši Ustav kada je reč o Vojvodini jer odbija da donese zakon o finansiranju pokrajine. „Za to vreme 700.000 gradjana Vojvodine nema vodu, ruski Gasprom plaća samo tri posto rudne rente, a 435 kilometara pruga je demontirano“, rekao je Olenik.

On je dodao da će njegova poslanička grupa podržati predlog da se sa Prištinom postigne sporazum bez formalnog priznanja, ali da dok takav predlog ne stigne, oni ne mogu da podrže ovaj izveštaj jer se iz njega ne vidi namera o sporazumu.

Poslanica Saveza vojvodjanskih Madjara Elvira Kovač istakla je značaj da i pre formiranja vlade bude održana sednica o Kosovu i Metohiji jer je skupština ovlastila vladu da vodi razgovare u okviru zadatih smernica. „Beograd očekuje da EU izvrši ozbiljniji pritisak na Prištinu da forimira Zajednicu srpskih opština“, rekla je Kovač.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je predstavio Izveštaj. Vučić je obavestio poslanike i građane o trenutnom stanju, izazovima koji slede, kao i o svemu što je država do sada uradila za srpski narod na KiM.

Predstavnici poslaničkih grupa izneli su svoje stavove tokom rasprave koja je trajala više od 10 sati, podsetio je RTS.

Posebnu sednicu parlamenta o Kosovu i Metohiji tražila je poslanička grupa SNS-a, ali i nekoliko opozicionih poslaničkih grupa.

Pojedine opozicione stranke su podnele svoje predloge rezolucije o KiM, poput Dveri i Narodne stranke, a svoju inicijativu predložila je i poslanička grupa „Ujedinjeni“.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare